Silentium (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silentium
Silentium 2004 poster.jpg
Ohjaaja Wolfgang Murnberger
Käsikirjoittaja
Perustuu Wolf Haasin rikosromaaniin Silentium!
Tuottaja
Säveltäjä Sofa Surfers
Kuvaaja Peter von Haller
Leikkaaja Evi Romen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Itävalta
Tuotantoyhtiö Dor film
Ensi-ilta 2004
Kesto 110 min
Alkuperäiskieli saksa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Silentium on Wolfgang Murnbergerin ohjaama rikoselokuva vuodelta 2004. Se perustuu Wolf Haasin rikosromaaniin Silentium! vuodelta 1999.

Tarinassa Wienin poliisista potkut saanut poliisi Simon Brenner työskentelee Salzburgissa yksityisetsivänä. Hän selvittää omintakeiseen tyyliinsä julmaa rikossarjaa mustan huumorin sävyttämässä rikoselokuvassa.[1] Silentium on toinen Murnbergerin Haasin romaanin pohjalta tekemä elokuva. Edellinen oli Komm, süsser Tod.[2] Kolmas on Der Knochenmann (Kananlihalla) 2009[1].

Elokuvan lajityyppi on rikoselokuva, vaikka se joissakin kohdissa eroaa tavanomaisesta, kuten päähenkilö Brennerin, huumorin käytön sekä elokuva loppuratkaisun ja sisältämänsä kritiikin suhteen.

Murnberger on sanonut, että edellisessä Haasin romaanissa ja hänen siitä tekemässään filmatisoinnissaan Komm, süßer Tod oli enemmän toimintaa mutta että tässä hän halusi kallistua enemmän realismin suuntaan ja antaa enemmän tilaa tunnelmalle, kuten jännitykselle, uhkaavuudelle.[2] Jäljellä olevan huumorin pitäisi Murnbergerin mukaan hiukan satuttaa.

Elokuva sai Österreichischer Filmpreis -palkinnon 2005. Palkinto myönnetään itävaltalaiselle elokuvalle joka on saanut Itävallassa eniten katsojia. Ohjaaja Wolfgang Murnberger oli palkintoehdolla Tokion kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoituksen teko alkoi marraskuussa 2002, ja yhteistyössä oli paljolti mukana myös sen pohjana olevan romaanin kirjoittaja Wolf Haas sekä ohjaaja Wolfgang Murnberger ja Josef Hader. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2003 ja kestivät 39 kuvauspäivää. Elokuvan tuotantoyhtiö on Dor Film, joka on merkittävimpiä itävaltalaisia tuotantoyhtiöitä. Budjetti oli kolme miljoonaa euroa.[2]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Josef Hader  Simon Brenner  
 Simon Schwarz  Berti  
 Joachim Król  Sportpräfekt Fitz  
 Maria Köstlinger  Konstanze Dornhelm  
 Udo Samel  Festspielpräsident  
 Jürgen Tarrach  oopperalaulaja  
 Rosie Alvarez  Di Ding  
 Georg Friedrich  talonmies Josef  
 Anne Bennent  apteekkari  
 Luka Omoto  neito  
 Johannes Silberschneider  tarkastaja Stronegger  
 Joachim Bißmeier  Regens  
 Karl Fischer  tappaja Max  
 Wolfgang S. Zechmayer  tappaja Moritz  
 Christoph Schlingensief  oopperaohjaaja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suikkanen, Päivi: Wolf Haasin dekkaritrilogia: Tule, suloinen kuolema, Silentium ja Kananlihalla Yle TV1. 27.7.2014 / Päivitetty 29.9.2014. Viitattu 17.9.2014.
  2. a b c Schiefer, Karin: Interview: Wolfgang Murnberger im Gespräch über Silentium AFC – Austrian Films. 2004. Viitattu 16.9.2014. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]