Silent Hill: Shattered Memories

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silent Hill: Shattered Memories
Kehittäjä Climax Studios
Julkaisija Konami
Jakelija Nintendo eShop
Suunnittelija Sam Barlow
Säveltäjä Akira Yamaoka
Pelisarja Silent Hill
Julkaistu Wii
  • NA 8. joulukuuta 2009
  • EU 26. helmikuuta 2010
  • JP 25. maaliskuuta 2010
  • AUS 22. huhtikuuta 2010
PlayStation 2, PSP
  • NA 19. tammikuuta 2010
  • EU 26. helmikuuta 2010
  • JP 25. maaliskuuta 2010
  • AUS 22. huhtikuuta 2010
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Silent Hill: Shattered Memories on Climax Studiosin kehittämä ja Konamin julkaisema selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin vuonna 2009 Wiille sekä seuraavana vuonna PlayStation 2:lle ja PlayStation Portablelle. Silent Hill: Shattered Memories on seitsemäs Silent Hill -pelisarjan osa, ja vuonna 1999 julkaistun Silent Hill -pelin uudelleenkerronta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muista Silent Hill -peleistä poiketen Shattered Memoriesissa ei ole taistelutoimintaa. Pelaajan tulee vältellä ja paeta pelimaailmassa kohtaamiaan hirviöitä. Pelissä on uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus käyttää matkapuhelinta. Puhelimella pelaaja voi ottaa valokuvia, soittaa puheluita, katsoa karttaa ja vastaanottaa viestejä. Pelin Wii-versio hyödyntää lukuisia Wii-ohjaimen ominaisuuksia kuten liikkeentunnistusta ja kaiutinta.

Shattered Memoriesissa esiintyy ”tuonpuoleisen” (engl. otherworld) sijaan ”painajaismaailma” (nightmare), jota kutsutaan myös ”jäämaailmaksi”.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli alkaa, kun potilas saapuu uuden psykiatrinsa, Dr. Kaufmannin, ensimmäiseen istuntoon. Tapahtumat siirtyvät lumiseen Silent Hillin kaupunkiin, jossa Harry Mason kolaroi autonsa ja menettää tajuntansa. Tapahtumat siirtyvät psykiatrille, jossa pelaajan täytyy vastata kysymyksiin, mikä vaikuttaa pelin kulkuun usein tavoin. Tapahtumat siirtyvät jälleen Silent Hilliin, jossa Harry palaa tajuihinsa ja huomaa tyttärensä Cherylin kadonneen. Hän lähtee etsimään tytärtään ja päätyy pelaajan valinnan mukaan joko kahvila Diner 52:een tai baari Good Ol’ Daysiin.

Kahvilassa Harry tapaa konstaapeli Cybil Bennettin. Harry kertoo Cybilille tyttärensä kadonneen. Pian miehen puhelin alkaa soida, mutta vastatessaan siihen hän kuulee vain rätinää. Hän päättää palata kotiin ja lähtee osoitteensa henkilökorttinsa avulla muistettuaan kulkemaan läpi hyisen, autioituneen Silent Hillin. Hän havaitsee muuan leikkipuiston keinussa oudon varjon, ja ottaessaan siitä kuvan puhelimellaan hän saa pian kummallisen ääniviestin Cheryliltä (tällaisia "varjokuvia" on mahdollista ottaa tietyistä paikoista pitkin peliä ja ne antavat uutta tietoa paikoista, joissa ne on otettu). Hetken vielä kuljettuaan Harry saa tyttäreltään uuden puhelun, joka kuitenkin katkeaa pikaisesti, ja ympäristö alkaa muuttua jäiseksi ”painajaismaailmaksi” (nightmare). Karmivat hirviöt hyökkäävät Harryn kimppuun ja mies pakenee henkensä edestä, selviten lopulta talolleen, missä maailma muuttuu jälleen normaaliksi. Tässä vaiheessa siirrytään jälleen seuraamaan psykiatrin istuntoa, missä puhutaan nyt kodista ja sen merkityksestä.

Tarinan jälleen siirtyessä Silent Hilliin, Harry saa selville, että hänen kodissaan asuu tyystin vieras perhe. Hän uskoo näiden tuntemattomien ihmisten kidnapanneen Cherylin, mutta paikalle hälytetty Cybil saapuu paikalle ja vakuuttaa tuntevansa perheen vuosien takaa; Harry ei ole voinut siis asua kyseisessä talossa enää aikoihin. Konstaapeli päättää viedä Harryn poliisiasemalle, jotta sekaannukset saataisiin selvitettyä. Sää on kuitenkin huono, ja Cybil pysäyttää auton metsäiselle tielle ja katoaa pimeyteen lähtiessään tarkistamaan sijaintiaan. Harry pakenee metsään, tutkii metsästysmökkejä ja saa puhelimeensa tulleiden viestien avulla tietää metsässä tapahtuneista hirveyksistä. Pian maailma jäätyy jälleen ja Harry saa huomata joutuneensa jo toistamiseen keskelle painajaista, jossa häntä riivaavat samat, käsittämättömät hirviöt. Onnekseen mies onnistuu pakenemaan painajaisesta ja huomaa saapuneensa Midwichin lukiolle. Jälleen siirrytään psykiatrin vastaanotolle, missä aiheena on nyt koulu, ja pelaaja saa vastata hänen kouluaikojaan koskeviin kysymyksiin.

Kysymysten jälkeen Harryn matka lukiolla jatkuu. Hän arvelee Cherylin kenties etsiytyneen koululle suojaan lumisateelta ja tapaa Michelle-nimisen nuoren naisen, joka on ainoana tullut paikalle entisen luokkansa luokkakokoukseen. Harry kertoo Michellelle tilanteestaan, ja nainen kertoo tunteneensa omanikäisensä Cheryl Masonin. Hän jopa auttaa Harrya murtautumaan koulun tietokoneelle todistaakseen, että kyseessä on varmasti sama Cheryl kuin Harryn etsimä, seitsenvuotiaaksi luultu tyttö. Tietokannasta selviää Michellen todellakin olleen oikeassa, ja Harry alkaa uskoa unohtaneensa kokonaisia vuosia elämästään auto-onnettomuuden takia; hän oli unohtanut paitsi Cherylin iän, myös sen että he olivat muuttaneet pois paikasta, jossa hän uskoi asuvansa. Koettaessaan saada selville enemmän tästä yli parikymppisestä Cherylistä, mies soittaa tietokoneelta saamaansa numeroon, jonka päässä vastanneelle henkilölle esittäydyttyään hän saa vastaukseksi vain vihaista, epäuskoista tiuskintaa, ja yllättäen maailma miehen ympärillä jäätyy jälleen.

Painajaisesta jo kolmanteen kertaan selvittyään, Harry kohtaa Michellen koulun ulkopuolella, ja nainen lupaa hänelle kyydin koulun tietokannasta saatuun osoitteeseen pomonsa autolla. Michelle johdattaa Harryn Balkan-yökerholle, mistä hänen on haettava kyseisen auton avaimet. Harryn tutkittua paikkaa hetken ja palattua odottelevan seuralaisensa luo, mies huomaa yllätyksekseen Michellen kadonneen ja tämän tilalla klubin tiskillä istuukin nuori, Dahlia-niminen nainen. Tämä puhuu kuin olisi tuntenut Harryn aina ja muistuttaa, että aikoi antaa kyydin miehelle. Hämillään Harry lähtee nuorikon mukaan, mutta sillalle päästyään ei enää kykene olemaan utelematta, mistä kummasta Dahlia hänet tuntee. Siinä samassa maailma jäätyy, silta sortuu ja auto Dahlian ja Harryn kera suistuu veteen ja alkaa upota. Miehen onnistuu juuri ja juuri paeta pohjaan vajonneesta autosta. Tästä siirrytään taas psykiatrin luokse, missä Dr. Kaufmann kyselee pelaajalta kuolemasta.

Harryn tarina jatkuu tällä kertaa sairaalasta; Cybil on pelastanut miehen ja kertoo tutkineensa Harry Masonin tietoja poliisitietokannasta. Ennen kuin konstaapeli ehtii sanoa enempää, maailma jäätyy jälleen ja Harryn on paettava sairaalasta liuta hirviöitä kannoillaan. Sairaalan edustalle päästyään hän saa huomata maailman palautuvan taas normaaliksi ja kohtaa työtapaturmaan joutuneen sairaanhoitajan, Lisan. Harry päättää saattaa tämän tämän asunnolle, missä olonsa kehnoksi tunteva nainen käy pian nukkumaan sopivat lääkkeet syötyään ja pyytää miestä poistumaan. Harry lähtee jatkamaan Cherylin etsintää ja päätyy Toluca-ostoskeskukselle. Siitä pidemmälle hän ei kuitenkaan ehdi Lisan soittaessa hänelle erittäin huonovointisena ja pyytäen Harrya apuun. Mies palaa asunnolle, mistä löytää kuolemaa tekevän Lisan, eikä kykene tekemään mitään pelastaakseen naisparan. Siinä samassa asuntoon syöksyy Cybil, joka osoittaa aseella Harrya ja julistaa tietävänsä, ettei tämä ole oikeasti Harry Mason. Mies kauhistuu, muttei saa Cybililtä tarkempia tietoja maailman jäätyessä paikalleen, ikään kuin estääkseen häntä saamasta vastauksia. Harry pakenee painajaista tällä kertaa kaupungin ja ostoskeskuksen lävitse.

Painajaisesta selvittyään mies löytää itsensä asunnoltaan, missä tapaa iäkkäämmän version aiemmin kohtaamastaan Dahliasta. Naisen puheista käy ilmi, että hän ja Harry ovat naimisissa, ja että Cheryl on oletettavasti parhaillaan "majakalla". Tämän enempää yksityiskohtia Harry ei tälläkään kertaa saa keskustelukumppanistaan irti maailman jäätyessä. Tällä kertaa labyrinttimaiselle painajaisalueelle joutunut mies selvittää tiensä sen läpi ja saapuu Cherylin huoneeseen, missä nukahtaa uupuneena tyttärensä sängylle. Hetkeksi siirrytään taas psykiatrin vastaanotolle, missä Kaufmann kyselee pelaajalta avioliitosta.

Harry herää unestaan ja huomaa Michellen saapuneen Cherylin huoneeseen miehen kuulemma jätettyä ulko-oven auki. Nainen tarjoaa Harrylle autokyytiä majakalle hänen poikaystävänsä, Johnin, autolla. Harry suostuu, mutta automatkan aikana Michellelle ja Johnille tulee riitaa, jonka seurauksena nuorukainen pysäyttää auton ja kumpikin pariskunnasta poistuu. Ei Harrykaan jää paikoilleen notkumaan, vaan lähtee tutkimaan ympäristöä. Läheisen viemärin kautta Harry päätyy huvipuistoalueen baariin, jossa kohtaa yksin jääneen Michellen. Tämä neuvoo miehelle tien majakalle; huvipuistoalueen satamasta löytyisi veneitä, joilla pääsisi Toluca-järven ylitse majakalle. Seuraavaksi siirrytään jälleen seuraamaan tapahtumia psykiatrin vastaanotolla. Kaufmann puhuu seksuaalisuudesta ja esittää jälleen kysymyksiä pelaajalle.

Kun siirrytään jälleen seuraamaan Harryn edesottamuksia, hakeutuu mies huvipuiston läpi ja löytää veneen satamasta. Veneessä häntä odottaa nuori (aiemmassa kohtauksessa hukkunut) Dahlia, jolta Harry pyytää apua majakalle päästäkseen. Nuorikko suostuu ja asettaa veneen automaattiohjaukselle. Hän viettelee miehen, joka päätyy sänkyyn nuoren naisen kanssa ja lopulta nukahtaa. Herätessään Harry huomaa maailman jäätyneen ympäriltään, poistuu järven keskelle jääneestä veneestä järven jäälle ja lähtee juoksemaan majakkaa kohti. Pian painajaismaailman hirviöt kuitenkin ovat hänen kannoillaan ja lopulta saavuttavatkin hänet; kaiken näyttäessä jo olevan lopussa, majakan valo kuitenkin lamauttaa hirviöt ja murtaa jään kokonaan, jolloin Harryn on uitava rantaan. Kylmä vesi kuitenkin kangistaa miehen ja tämä menettää tajuntansa. Majakan rannalla partioivan Cybilin onnistuu kalastaa Harry vedestä, ja miehen herättyä tämä kertoo saaneensa selville, että Harry Mason kuoli 18 vuotta sitten auto-onnettomuudessa. Yrittämättä enää edes tajuta mistä tässä kaikessa on kyse, Cybil nyökkää majakan suuntaan ja saattaa vain toivoa Harrylle onnea poistuessaan paikalta.

Majakan pihalle saavuttuaan Harry huomaa yllätyksekseen, että kyseessä ei olekaan ihan tavallinen majakka, vaan "Majakan klinikka" (Lighthouse Clinic), Dr. Kaufmannin psykiatrinen klinikka. Harry astuu terapiahuoneeseen ja pelaajalle selviää, että Kaufmannin potilaantuolissa koko istunnon ajan istunut henkilö on nyt 25-vuotias Cheryl. Kaufmann selittää Cherylin pakkomielteen kuollutta isäänsä kohtaan; nuori nainen ei koskaan suostunut päästämään irti ihannoimansa isän muistosta eikä näin ollen ole kyennyt hyväksymään isänsä kuolemaa. Pelaajan ohjaksissa ollut Harry on siis vain Cherylin muistoista manifestoitunut aave; harha jota ei ole olemassa.

Pelaajan lukuisista valinnoista riippuen seuraavaksi nähdään yksi pelin lukuisista lopuista; joko Cheryl kykenee isänsä aaveen nähdessään päästämään tästä irti, jolloin hänen paranemisprosessinsa voi vihdoin alkaa, tai sitten hän yhä vankasti uskoo isänsä olevan yhä läsnä ja hänen ikuinen sankarinsa.

Pelaajan valinnoista riippuen nähdään lopussa myös Cherylin pienenä kuvaama videopätkä ajalta, jolloin Harry oli vielä elossa. Erilaisia vaihtoehtoja on neljä, ja niissä Harry kuvataan joko rakastavana isänä, alkoholistina, naistennaurattajana tai saamattomana parkana.

Kohtauksen jälkeen ruudulla pyörivät lopputekstit sekä Kaufmannin kirjoittama analyysi potilaastaan; analyysi pohjautuu täysin pelaajan vastauksiin, joten jos olet vastannut todenmukaisesti, voit yllättyä siitä miten tarkkaan Dr. Kaufmann persoonaasi analysoi.

Jäämaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mysteerisen jäämaailman luo Cheryl, joka käy läpi isänsä kuolemaa. Painajainen syntyy, kun Cheryl kiistää totuuden isästään, tai Harry on pääsemässä lähelle totuutta itsestään ja tyttärestään. Hirviöiden tehtävänä on estää Harryä pääsemästä Cherylin luo ja tuomasta totuutta hänen kuolemastaan ilmi. Painajainen katoaa, kun Cheryl hyväksyy totuuden. Pelin loppupuolella, järven jäälle, kun hirviöt ovat napanneet Harryn, ne jäätyvät yllättäen. Tämä kaiketi johtuu siitä, että Cheryl alkaa olla tietoinen isästään ja hyväksyy totuuden.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]