Sikaruusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sikaruusu (erysipeloidi) on sioilla ja myös ihmisellä esiintyvä bakteeritauti. Sikaruusun aiheuttaja on grampositiivisiin sauvabakteereihin kuuluva Erysipelothrix rhusiopathiae -bakteeri. Erysipelothrix rhusiopathiae -bakteeria löytyy maaperästä, pintavesistöistä, eläinten ulosteesta ja oireettomien kantajaeläinten risoista. Alle kolmen vuoden ikäiset siat ovat herkempiä sairastumaan kliiniseen tautiin. Suomessa sikoja rokotetaan sikaruusua vastaan.

Sikaruusu on ihmisellä harvinainen ihonalaisen kudoksen infektio, jota voi esiintyä henkilöillä, jotka käsittelevät sikoja ja kaloja. Sioille sikaruusu aiheuttaa vakavan taudin, mutta ihmisellä se yleensä paranee itsestään.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikaruusulla on todettu olevan neljä eri tautimuotoa, jotka jaotellaan oireiden voimakkuudeen ja tyypin perusteella.

Akuutti yleisinfektio aiheuttaa sairastuneelle sialle korkeaa kuumetta, niveljäykkyyttä, apaattisuutta ja kuoleman. Akuutissa ihomuodossa nähdään iholla taudille tyypillisiä timantin muotoisia kohollaan olevia ihoalueita. Krooninen nivelmuoto aiheuttaa nivelten jäykkyyttä ja ontumista, joka vähitellen etenee nivelruston sidekudostumiseen. Krooninen sydänmuoto aiheuttaa syylämäisiä muutoksia sydänläppiin, josta voi olla seurauksena äkkikuolema.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]