Siitepölymyhky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siitepölymyhky on erityisesti kämmekkäkasveilla esiintyvä kukan osa, joka muodostuu yhteen kiinnittyneistä siitepölyhiukkasista. Vastaavia muodostelmia tunnetaan muistakin kasviheimoista. Siitepölymyhkyt löytyvät kämmekkäkasveilla siitintukusta.

Perhoskämmekän siitepölymyhkyt

Kaikkien kämmekkälajien siitepöly sijaitsee siitepölymyhkyissä. Joillakin lajeilla, kuten alkeellisina pidetyillä tikankonttien sukulaisilla myhkyt muodostuvat ainoastaan tahmeasta siitepölymassasta, mutta useimmilla kämmeköillä se muodostaa pitkälle kehittyneen muodostelman, jossa on erillinen kanta ja kaksi tai useampia, melko tiivistä, nuijamaista myhkyä.

Monilla lajeilla myhkyn varsi taipuu pian sen jälkeen kun se on tarttunut pölyttäjän päähän. Tämä asettaa siitepölymyhkyn oikeaan asentoon luottipintaa varten, ja väliaika siitepölymyhkyn irrottamisesta varren taittumiseen ehkäsee siitepölymyhkyn päättymistä samaan kukkaan josta se on otettu, ehkäisten näin itsepölytystä.

Siitepölyn sijaitseminen myhkyissä on kämmekkäkasveilla tarpeen, sillä heimon lajeilla on yleensä satoja, jopa miljoonia megagametofyyttejä eli naaraspuolisia "sukusoluja" kussakin sikiäimessä. Nämä tarvitsevat suuren määrän siitepölyä kehittyäkseen siemeniksi, ja siitepölyn kulkeutuminen kukkaan suurissa myhkyissä auttaa tässä huomattavasti.

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.