Siirrosvirta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki siirrosvirrasta ja johtavuusvirrasta. Pinnat S1 ja S2 jakavat saman reunaviivan ∂S. Pinnan S1 läpäisee johtavuusvirta, kun S2:n läpi kulkee siirrosvirta.

Siirrosvirta (myös siirtymävirta tai kenttämuutosvirta) on sähkömagneettinen ilmiö, joka selittää muuttuvan sähkökentän eristeen yli aiheuttaman magneettikentän. Siirrosvirta ei kuljeta sähkövarausta toisin kuin sitä läheisesti muistuttava johtavuusvirta. Siirrosvirta selittää kondensaattorin levyjen välisen magneettikentän, eikä toisistaan sähköisesti eristettyjen levyjen välissä kulje johtavuusvirtaa. Levyjen välissä vaikuttava siirrosvirta on yhtäsuuri niihin johtimia pitkin saapuvan johtavuusvirran kanssa. Siirrosvirroilla on myös keskeinen rooli sähkömagneettisen säteilyn etenemisessä eristävissä väliaineissa, kuten ilmassa tai tyhjiössä.[1]

Siirrosvirtoja kuvataan siirrosvirrantiheydellä . Maxwellin lisäykseksi kutsuttu siirrosvirtatermi sisältyy Maxwellin yhtälöiden yleistettyyn Ampèren lakiin.

Siirrosvirran kuvaili ensikertaa James Clerk Maxwell vuoden 1861 tiedeartikkelissaan On Physical Lines of Force, Part III.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Displacement current Britannica Online. Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 17.10.2019. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Displacement current
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.