Siete Partidas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Las Siete Partidasin vuoden 1555 version ensimmäinen sivu.

Las Siete Partidas on laajin keskiaikainen lakikokoelma, joka koottiin ja kirjoitettiin Kastilian ja Leonin kuninkaan Alfonso X:n (Viisaan) hallitessa 1200-luvun puolivälissä. Lakikokoelmalla oli suuri vaikutus myös Latinalaisessa Amerikassa, jossa sitä noudatettiin aina 1800-luvulle saakka.

Teos perustuu roomalaiseen lakiin, patriarkkojen ja kirkkoisien määräyksiin sekä Kastilian ja Leonin omiin lakeihin. Las Siete Partidas on suuresti vaikuttanut espanjalaisen maailman oikeuskäsitykseen ja henkiseen ilmapiiriin jatkuvasti otettavien uusintapainostensa kautta. Las Siete Partidasin ensimmäinen painos julkaistiin Sevillassa vuonna 1491. Teos ilmestyi lähes nykyisessä kirjoitusasussaan vuonna 1555 kuninkaallisen Intioiden neuvoston toimeksiannosta kuninkaallisen Intioiden neuvoston jäsenen, lisensiaatti Gregorio Lópezin, toimittamana. Painajana oli Andrea de Portonarisin kirjapaino Salamancassa. Teoksesta otetaan edelleenkin uusia painoksia. Las Siete Partidasin vuoden 1555 painoksen nimilehdellä mainitaan painoksen toteuttajaksi Intioiden kuninkaallinen neuvosto. Lakikokoelman avulla merentakaiset maat yritettiin liittää tiukasti emämaahan. Nimilehden taustalla Kaarle V osoittaa suosiotaan lisensiaatti Lópezille seuraavin sanoin:

»Koska Intioiden neuvosto on teidän puolestanne, lisensiaatti Gregorio López, selostanut minulle teidän selvittäneen ja toimittaneen las siete partidasin kirjat, johon hyvin hyödylliseen työhön olette uhrannut paljon aikaa ja henkilökohtaista vaivannäköä, niin he pyytävät minua antamaan teille lisenssin ja valtuutuksen, jolla te ja teidän perijänne, tai se, jolle te tai perijänne tuon vallan haluavat antaa, niin ettei kukaan muu henkilö, voi painattaa kyseisiä toimittamianne partidoja; ja oikeuden myydä niitä valtakunnassani ja herruuksissani seuraavien neljänkymmenen vuoden aikana, tai minkä suosiolliseksi näkisin...ja että voitte myydä kutakin jo painamanne teoksen sivua viiden maravedin hintaan. Ja että kirjoja, jotka painatte tämän ensimmäisen painoksen jälkeen, ette voi myydä, ennen kuin ne on tuotu neuvostolleni, joka päättä niiden myyntihinnan...»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisissa vuonna 1855 painettu espanjankielinen Las Siete Partidas, joka käsittää viisi nidosta ja neljätuhatta sivua. Vuonna 2004 ilmestyi viimeisin painos Espanjan valtion kustantamana.