Sieppaus erämaassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sieppaus erämaassa
Breakdown
Virallinen elokuvateatterijuliste
Virallinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Jonathan Mostow
Käsikirjoittaja Jonathan Mostow
Sam Montgomery
Tuottaja Jonathan Fernandez
Harry Colomby
Martha De Laurentiis
Dino De Laurentiis
Jeffrey Sudzin
Artist W. Robinson
Säveltäjä Basil Poledouris
Kuvaaja Douglas Milsome
Leikkaaja Kevin Stitt
Derek Brechin
Pääosat Kurt Russell
J. T. Walsh
Kathleen Quinlan
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Spelling Films International
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 2. huhtikuuta 1997
Kesto 95 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 36 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sieppaus erämaassa (Breakdown) on Kurt Russellin tähdittämä toiminnallinen jännityselokuva vuodelta 1997.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jeff (Kurt Russell) ja Amy Taylor (Kathleen Quinlan) ovat aviopari, joka on autolla muuttomatkalla Kaliforniaan. Keskellä autiomaata auto alkaa reistailla, jonka seurauksena he joutuvat pysähtymään tienvarteen. Ohi ajava rekkakuski (J. T. Walsh) lupaa viedä Amyn lähimmälle huoltoasemalle, josta tämä voisi soittaa hinausauton. Jeff jää vahtimaan autoa.

Muutaman tunnin päästä Jeff alkaa huolestua, koska Amy ei ole palannut. Tutkiessaan autoa hän huomaa muutaman johdon olevan irti toisistaan. Hän korjaa asian ja ajaa huoltoasemalle, josta hän ei kuitenkaan löydä Amya. Hän lähtee tielle ja kohtaa rekkamiehen, joka otti Amyn kyytiinsä. Hän pysäyttää tämän, mutta kuljettaja vannoo, ettei ole koskaan nähnyt Amya tai Jeffiä. Paikallinen seriffi (Rex Linn) saapuu paikalle, muttei todisteiden puutteessa voi tehdä mitään. Hän kehottaa Jeffiä menemään apulaisseriffin (Kim Robillard) luo tekemään katoamisilmoituksen. Apulaisseriffi kehottaa häntä menemään huoltoasemalle ja odottamaan, josko Amy ilmestyisikin sinne.

Huoltoaseman baarimikon (Jack McGee) mukaan Amya ei ole vieläkään näkynyt. Jeff uskoo tämän valehtelevan ja raivostuu, minkä seurauksena tämä häätää Jeffin ulos aseella uhaten. Jeff on menossa soittamaan seriffille, mutta puhelu keskeytyy, kun eräs nuori mies (Jack Noseworthy) kertoo nähneensä Jeffin etsimän rekan menneen joelle. Hän kiirehtii sinne, mutta pian hänet saarretaan; joku tuntematon mies yrittää saada hänet kiinni. Jeff ajaa karkuun, aiheuttaen autonsa putoamisen jokeen. Jeff ui rannalle ja piiloutuu pusikkoon, mutta joku lyö hänet takaapäin tajuttomaksi.

Jeffin herätessä hän huomaa edessään rekkakuskin, miehen joelta sekä tyypin, joka oli neuvonut Jeffille tien joelle. He muodostavat rikoskoplan, joka kidnappaa rikkaita ihmisiä autiomaassa ja kiristää heidät nostamaan tilinsä tyhjäksi ja antamaan rahat näille. He aikovat tappaa Amyn, jollei Jeff suostu menemään läheiseen kylään hakemaan rahat pankista. Hän suostuu ja noudattaa rikollisten ohjeita. Pankissa hän yrittää kuiskia pankinjohtajalle (Thomas Kopache) tapahtuneesta, mutta peruu sanansa, kun hän huomaa epäilyttävän näköisen miehen lähellä; hän uskoo, että tämä kuuluu rikollisliigaan, eikä näin uskalla pyytää apua.

Jeff luovuttaa nostamansa rahat roistolle (M. C. Gainey), joka sitoo Jeffin kädet teipillä ja ottaa mukaansa autoon. Roisto ihailee rahoja ja pilkkaa Jeffiä, joka uskoi, että he muka vapauttaisivat hänet ja Amyn. Jeff kaivaa pankista ottamansa kirjekuoriveitsen sukastaan ja saa katkaistua teipin. Hän pahoinpitelee roiston, pysäyttää auton, teippaa tämän ja aseella uhaten kuulustelee Amyn olinpaikkaa. Roisto kertoo vastahakoisesti sijainnin maatilalle, jonne rekkakuski on matkalla. Amya ei kuitenkaan ole vielä tapettu ja Jeff päättää mennä paikalle. Seriffi kuitenkin sattuu paikalle ja käskee Jeffin maahan, aikoen pidättää tämän. Teipeistään irti pääsevä roisto ampuu seriffiä. Hän aikoo ampua myös Jeffiä, mutta vahingoittunut seriffi onnistuu ampumaan roiston. Jeff kutsuu seriffille ambulanssin lähtee etsimään rekkaa.

Jeff löytää rekan eräältä tullilta ja piiloutuu sen alle salamatkustajaksi. Rekka saapuu maatilalle, jossa muut rikoskumppanit odottavat. He ottavat Amyn rekasta ja vievät maanalaiseen kylmiöön. Jeff etenee taloon, saa aseella uhaten miehet vapauttamaan Amyn kylmiöstä ja heittää vuorostaan heidät sinne. He kuitenkin pääsevät pois ja lähtevät takaa-ajoon, jonka tuloksena Jeff ja rekkakuski kamppailevat sillalla, kunnes Jeff onnistuu pudottamaan tämän alas kuolemaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kurt Russell  Jeffrey ”Jeff” Taylor  
 J. T. Walsh  Warren ”Red” Barr  
 Kathleen Quinlan  Amy Taylor  
 M. C. Gainey  Earl  
 Jack Noseworthy  Billy  
 Ritch Brinkley  Al  
 Moira Harris  Arleen Barr  
 Rex Linn  Seriffi Boyd  
 Kim Robillard  Apulaisseriffi Len Carver  
 Jack McGee  Belle-ravintolan baarimikko  
 Thomas Kopache  Pankinjohtaja Calhoun  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]