Sieť

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

#SIEŤ (suom. #VERKKO) on slovakialainen puolue, jonka perusti vuoden 2014 presidentinvaaleissa riippumattomana ehdokkaana ollut Radoslav Procházka, entinen kristillisdemokraattien jäsen.

Procházka valittiin parlamenttiin vuonna 2010 kristillisdemokraattisesta puolueesta. Hän sai vuoden 2014 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 21 prosenttia äänistä kolmanneksi suosituimpana ehdokkaana. Suosionsa siivittämänä Procházka perusti uuden puolueen, joka vetosi etenkin internet-sukupolveen ja sai kyselyissä suuren suosion.

Vuoden 2016 vaaleissa puolue sai 5,6 % äänistä ja 10 edustajaa, mikä oli huomattavasti galluppeja matalampi kannatus ja puolueelle suuri pettymys. Puolue pääsi kuitenkin Smer-SD:n, Slovakian kansallispuolueen (SNS) ja Most-Hídin muodostamaan hallitukseen. Vaalien jälkeen puolue hajosi täysin. Kolme edustajaa erosi ja puolueen kannatus laski alle yhden prosentin. Procházka erosi puolueen johtajuudesta, ja ilmoitti jättävänsä politiikan ja parlamenttipaikkansa. Hän pyrki Euroopan unionin tuomioistuimen tuomariksi, johon asemaan ei päässyt. Viisi puolueen edustajaa siirtyi Andrej Hrnčiarin johdolla Most-Híd-puolueeseen.

Pääministeri Robert Fico ilmoitti elokuussa 2016, että puolueen ministerit eroavat ja puolue liitetään muihin hallituspuolueisiin. Alkuvuodesta 2017 puolueella oli enää yksi edustaja ja miljoonavelat, jolloin ilmoitettiin että puolue mahdollisesti liittyy pieneen Euroopan demokraattiseen puolueeseen.[1]