Sideroxylon capiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sideroxylon capiri
Estado actual del arbol de tempisque.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Sapotillakasvit Sapotaceae
Suku: Marmulanot Sideroxylon
Laji: capiri
Kaksiosainen nimi

Sideroxylon capiri
(A.DC.) Pittier

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sideroxylon capiri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sideroxylon capiri Commonsissa

Sideroxylon capiri on sapotillakasveihin kuuluva tropiikissa kasvava puulaji.

Uhanalaiseksi käyvällä puulla on monta nimeä. Keski-Amerikassa puusta käytetään nimeä tempisque (lat. Sideroxylon capiri), tosin Costa Ricassa puuta kutsutaan myös nimillä danto, danto amarillo ja níspero amarillo. Espanjalaiset kutsuvat puuta nimellä saquaia.

Tempisque on suurehko, suorarunkoinen ja hidaskasvuinen puu ja voi kasvaa 35 metriä korkeaksi. Sen erottaa helposti kuivan kauden aikaan, koska sen vihreys säilyy melkein ympäri vuoden. Lehtien pudotuksen jälkeen uudet puskevat jo kahden viikon sisällä. Tempisque kasvaa koko Keski-Amerikassa aina Meksikon eteläosista Panamaan asti. Puusta on tullut uhanalainen sekä sen kovan ja kestävän puuaineksen johdosta että sen vaikean luonnollisen lisääntymisen johdosta. Marjojen tippuessa maahan ne alkavat maatumaan nopeasti niiden korkean tärkkelyspitoisuuden vuoksi. Ennen kuin siemen ehtii itämään, ne ovat yleensä jo pilaantuneet. Jos marjan saa otettua suoraan puusta tai juuri pudonneena, sen päällimmäisen kerroksen alta paljastuu noin 2 cm halkaisijaltaan oleva täydellisen pyöreä ja kova siemen. Maaseudulla lapset leikkivät edelleen näillä siemenillä marmorikuulien sijasta.

Puun runko, oksat ja lehdet sisältävät valkoista mahlaa, joka suojaa sitä hyönteisiä vastaan. Kun mahla joutuu kosketuksiin ilman kanssa, se kovettuu ja aiheuttaa sitä syöneelle hyönteiselle halvauksen. Puuaines on erittäin kovaa, eikä se maadu helposti edes kosteissa olosuhteissa. Tästä syystä sitä on käytetty rakennusmateriaalina muun muassa laitureissa, silloissa, ratapölkyissä, erilaisissa tolpissa ja lattioissa.

Puulaji kuuluu sapotillakasvien heimoon. Samaan heimoon kuuluu useita muitakin trooppisia puulajeja, joita arvostetaan paikallisesti niin makeiden hedelmien kuin niistä saatavan laadukkaan puutavaran vuoksi, kuten esimerkiksi makeasapotillapuu (Manilkara zapota).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Conservation Monitoring Centre: Sideroxylon capiri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 1998. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]