Titaanien sota – Attack on Titan

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Shingeki no kyojin)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Titaanien sota – Attack on Titan
Genre fantasia, tragedia, dystopia
Manga
Tekijä Hajime Isayama
Julkaisija Japanin lippu Kōdansha
Suomen lippu Sangatsu Manga
Sarjajulkaisulehti Japanin lippu Bessatsu shōnen Magazine
Ensimmäinen painatus Syyskuu 2009
Kirjojen lukumäärä Japanin lippu 23 (jatkuu)
Suomen lippu 15 (jatkuu)
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki
Studio Production I.G
Lähetyskanavat Mainichi hōsō
Alkuperäinen lähetyskierros 6. huhtikuuta 2013
Jaksojen määrä 37 + 5 OVA

Titaanien sota – Attack on Titan (jap. 進撃の巨人, Shingeki no kyojin) on japanilainen sarjakuva, jonka pohjalta on tehty myös samanniminen animaatiosarja. Sarjakuvan on käsikirjoittanut ja piirtänyt Hajime Isayama. Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmisiä syövät titaanit ovat ajaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle ja jäljellä olevat ihmiset asuvat muurien suojissa. Tarina keskittyy kolmeen nuoreen, jotka liittyvät titaaneja vastaan taistelevaan armeijaan titaanien hyökättyä heidän kotikaupunkiinsa.

Sarjakuvaa on julkaistu Kōdanshan Bessatsu shōnen magazinessa vuodesta 2009 lähtien, ja sarjakuvasta koostettuja pokkareita on ilmestynyt 22. Vuonna 2013 Hajime Isayama ilmoitti aikovansa lopettaa sarjakuvan 20:een pokkariin. Suomeksi sarjakuvaa on julkaistu kesäkuusta 2015 Sangatsu Mangan toimesta. Titaanien sodan maailmaan sijoittuvat myös spin-off-sarjakuvat Shingeki! Kyojinchūgakkō ja Kui naki sentaku sekä Before the Fall ja Kakuzetsutoshi no joō -romaanit, joista ensimmäisestä on tehty myös sarjakuvaversio. Sarjakuvan pohjalta tehty tv-anime esitettiin Japanissa 6. huhtikuuta 2013 – 17. Kesäkuuta 2017. Sarjakuvan pohjalta on tehty myös näytelmäelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2015.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmiskunnan rippeet elävät suurten muurien sisällä, eristettyinä ihmisiä himoitsevista jättiläisistä, titaaneista. Kolme nuorta, Eren Yeager, tämän adoptiosisko Mikasa Ackerman ja heidän lapsuudenystävänsä Armin Arlert asuvat suuren Wall Maria-muurin sisällä vanhempine sekä ystävineen. Muurien sisäpuolella elämä on kuitenkin hankalaa: korruptiota, rikollisuutta, ruokapulaa ja välinpitämättömyyttä ilmenee jokapäiväisessä elämässä. Eräänä päivänä kuitenkin ihmisten tulevaisuus joutuu koetukselle, kun suuri, yli 50-metrinen kolossaalititaani ilmestyy muurien taakse avaten muurin muille titaaneille. Titaanit pääsevät sisään, ja elossaolevat ihmiset pakenevat seuraavan muurin taakse. Paetessaan Eren näkee titaanin syövän tämän äidin, ja Eren vannoo hävittävänsä titaanit maan päältä.

Eren, Mikasa ja Armin liittyvät vartioon, jossa heidät koulutetaan tappamaan titaaneja ja suojaamaan kaupunkia. Viiden vuoden koulutusjakson jälkeen Eren ystävineen joutuu tositoimiin, ja heidän tehtäväkseen tulee turvata toisen muurin tulevaisuus. Eren kohtaa jälleen jättiläismäisen kolossaalititaanin, mutta hänen viiltäessään sitä niskaan titaani katoaa. Titaani ehti kuitenkin tuhota muuria niin, että lisää titaaneja pääsee sisään. Vartio menettään suuren joukon jäseniään titaaneille. Titaani syö myös Erenin, mutta hänet pelastaa kyky, joka voi pelastaa myös koko ihmiskunnan: Eren kykenee muuttumaan titaaniksi.

Erenin tapettua suuren määrän titaaneita hän joutuu ahtaalle, ja hänet uhataan teloittaa. Eren joutuu vastaamaan ihmisten esittämään kysymykseen: ”oletko titaani vai ihminen?” Vartion komentaja Pixis kuitenkin näkee Erenin kyvyn mahdollisuutena turvata ihmiskunnan tulevaisuus, ja hänet määrätään nostamaan iso kivenlohkare viimeksi tuhotun muurin eteen. Titaaniksi muuttuessaan Eren yrittää tappaa Mikasan muistamatta tapahtuneesta myöhemmin mitään. Eren kuitenkin saa itsensä kontrolloiduksi ja nostetuksi kiven muurin raon eteen. Tehtävä onnistuu, ja se koetaan ihmiskunnan ensimmäiseksi voitoksi sitten titaanien ilmestyttyä maapallolle.

Eren joutuu oikeuteen teoistaan huolimatta, ja saa komentaja Levin, ihmiskunnan parhaimmaksi sotilaaksi nimetyn miehen, huoltajakseen. Levi myös nimittää Erenin vartioon, joka on ihmiskunnan vaarallisimpia tehtäviä. Levi ottaa Erenin mukaan matkalle muurien ulkopuolelle, jossa ihmiset ovat titaanien ilmestymisen jälkeen käyneet vain 56 kertaa. Matkalle määrätään useita muita vartiomiehiä ja -naisia, mukaan lukien Mikasa ja Armin. Ihmiset menettävät ulkopuolella jälleen useita kymmeniä ihmisiä, ja kohtaavat suuren naarastitaanin, joka tuntuu tietävän kaiken ihmisten taktiikoista. Armin tulee siihen tulokseen että kyseessä on ihmistitaani, ja että se etsii Ereniä. Eren muuttuu jälleen titaaniksi yrittäen tuhota naispuolisen titaanin siinä kuitenkaan onnistumatta. Ihmiset palaavat muurien sisään suurten tappioiden saattelemana.

Armin epäilee naispuolisen titaanin olevan Annie Leonhart. Armin, eräs ihmiskunnan älykkäimpiä ihmisiä, kehittää operaation, jolla Annie voitaisiin saada vastuuseen teoistaan. Hän ottaa mukaansa Mikasan ja Erenin, ja yhdessä he yrittävät ujuttaa Annien tunneliin, jonne hän ei suostu menemään. Operaation muut ihmiset väijyvät tunnelissa piilossa, mutta Annien tajutessa operaation hän muuntautuu titaaniksi. Eren loukkaantuu vakavasti tunnelin sortuessa, ja tämän ystävät yrittävät herättää häntä taistelemaan. Eren lopulta herää, muuntautuu titaaniksi ja hyökkää Annien kimppuun viimeisillä voimillaan. Annie miltei pääsee Sina-muurin yli, mutta viime hetkellä tippuu alas. Eren miltei raivospäissään syö Annien ruumiin, mutta hänen voimansa ehtyvät ennen sitä. Annie tulee ulos titaanista kristallin sisällä, ja ihmiset pohtivat, oliko kohtaus kaiken tuhon ja menetysten arvoista.

Titaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titaanit ovat arvoituksellisia jättiläisiä, joiden alkuperä on toistaiseksi mysteeri. Ne saapuivat maapallolle 107 vuotta ennen tarinan alkua, ja ajoivat koko ihmiskunnan lähes sukupuuton partaalle. Titaanit ovat ennen olleet ihmisiä, aasialaisia, mutta ei tiedetä miksi ne muuttuivat Titaaneiksi.

Titaanit ovat ulkonäöltään hyvin ihmisen kaltaisia, mutta niillä ei ole esimerkiksi sukupuolielimiä. Ei ole tiedossa, miten titaanit lisääntyvät. Titaanit ovat pääsääntöisesti kooltaan 3–17-metrisiä. Yhteistä ihmisille ja useimmille titaaneille ovat mm. karvankasvu sekä seisominen kahdella jalalla, vaikka jotkin titaanit ryömivät tai konttaavat. Titaaneilla on suussaan useita hampaita, eikä heillä ole aina huulia peittämässä niitä. Titaanit eivät juuri muuta ilmeitään; ne joko hymyilevät, tai ovat vihaisia. Titaanit eivät tarvitse ravintoa tai juotavaa, mutta syövät kuitenkin ihmisiä. Titaanit eivät kykene sulattamaan ruokaansa, eikä niillä ole suolistoa, joten tarpeeksi ihmisiä syötyään titaani oksentaa ruokansa ulos. Titaanien ainoa tarkoitus on ihmisten syönti ja tappaminen, eivätkä ne esimerkiksi ole kiinnostuneita muista eläimistä.

Titaanit jakautuvat eri luokkiin, eritoten pituuden ja tyypin mukaan. Titaanit ovat pääosin jaettu 3, 6-7, 10-13 ja 17 metrin luokkiin. Titaanit jaetaan myös normaalien ja poikkeavien joukkoihin, sekä harvemmin ihmistitaaneihin. Tavallinen titaani usein kävelee tai konttaa etsien ihmisiä, mutta ihmisten läsnäolon tiedostaessaan se alkaa juosta. Tavalliset titaanit kuitenkin saattavat murista tai äännellä. Poikkeuksillisten titaanien käyttäytyminen on täysin arvaamatonta: ne saattavat esimerkiksi juosta ihmisiä karkuun iskeäkseen myöhemmin tai pyrkiä käyttämään älyään. Jotkin poikkeukselliset titaanit voivat jopa puhua ymmärrettäviä sanoja. Muutoin titaanien kanssa kommunikointi ei ole mahdollista.

Titaani tapetaan tekemällä valtava viilto sen niskaan käytämällä apuna ”3d-liikelaitetta”, mikä on tällä hetkellä ainoa tunnettu keino tappaa titaani. Ei ole tiedossa, miksi niska on titaaneille heikko osa. Titaanien ruuminlämpö on todella korkea, ja kuollessaan niiden jäänteet sulavat auringonpaahteessa. Titaani pystyy kasvattamaan minkä tahansa ruumiinosan takaisin, mikäli sen katkaisee.

Myös tietyt ihmiset kykenevät muuttua titaaneiksi, mikäli heillä on selvä tavoite (esim. halu tappaa joku). Ihmistitaanit jaetaan poikkeuksellisten titaanien joukkoon omana päähaaranaan. He oppivat kontrolloimaan itseään syötyään jonkun, joka osaa kontrolloida muutosta, mutta esimerkiksi Eren yritti titaanimuodossa tappaa ystävänsä Mikasan muistamatta myöhemmin mitään tapahtuneesta. Ihmistitaaneilla on erikoisvoimia, esimerkiksi Eren lyö kovempaa kuin muut titaanit. Ihmistitaani saa toisen erikoisvoiman syömällä toisen. Eren on syönyt isänsä ja näin pystyy hallitsemaan muutostaan ja sai isänsä erikoisvoiman jota käyttää taistelussa Annieta vastaan. Ihmistitaanin kuoleman jälkeen ihminen kuorioutuu pois titaanin niskasta. Ihmistitaanit kykenevät tavallisen titaanin tavoin kasvattamaan irroneen ruumiinosan takaisin. Ihmistitaanit ovat merkittävästi pidempiä kuin tavalliset titaanit, ja joiltain ihmistitaaneilta puuttuu suurin osa ihosta.

Muurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiskunta elää kolmen eri muurin takana, eristettyinä titaaneista. Muurit Maria, Sina sekä Rose ovat yli 40 metriä korkeita. Muuri Marian sisällä asui suurin osa siviileistä, ja se on myös pinta-alaltaan suurin muureista. Maria joutui hyökkäyksen kohteeksi, jolloin sisään pääsi niin paljon titaaneita, että muuri on yhä hylätty. Elossa selvinneet asuvat Sinan ja Rosen sisäpuolella, jotka ovat tarkoitettu lähinnä rikkaille sekä yhteiskunnallista työtä tekeville.

Puolustusmenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset käyttävät taisteluissa titaaneja vastaan miekkoja sekä ”3d-liikelaitetta”, jonka avulla he pystyvät rakennusten ja puiden kautta liikkuen nopeasti viiltämään titaanin niskaan viillon. Titaaneja myös hidastetaan tykeillä sekä erilaisilla harppuunoilla, mutta lopullinen tappo tapahtuu niskaan tehtävällä viillolla.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eren Yeager on sarjan päähahmo. Eren näkee titaanin syövän äitinsä silmiensä edessä, minkä vuoksi hän haluaa tuhota kaikki titaanit maan päältä. Hänellä on myös pakkomielle päästä muurien ulkopuolelle vapauteen tutkimaan maailmaa, joka ihmisiltä vietiin. Erenin isä katoaa salaperäisesti kun titaanien hyökkäys alkaa, mutta vaikuttaa tietävän titaaneista paljonkin. Erenin päätehtävä on päästä takaisin lapsuudenkotiinsa ja murtaa kellarin lukko jolloin ihmiskunta saa tietää mitä titaanit oikeasti ovat, mistä ne tulivat ja miten ne voitetaan. Eren huomaa omaanvansa kyvyn muuntautua titaaniksi, josta tulee ihmiskunnan valttikortti. Eren joutuu myös vaikeuksiin kyvynsä tähden.
  • Mikasa Ackerman Erenin isän adoptoima tyttö, jonka vanhemmat surmattiin ja joka olisi myyty ihmiskaupassa, ellei Eren olisi pelastanut häntä. Mikasalla on synnynnäiset tappajan vaistot, minkä takia hän on yksi ihmiskunnan parhaista taistelijoista.
  • Armin Arlert on Erenin ja Mikasan lapsuudenystävä. Armin on aina halunnut Erenin kanssa muurien ulkopuolelle. Armin ei ole hyvä taistelemaan ja on sarjan alussa arka, mutta hän on hyvin älykäs. Arminin äly pelastaa ihmiskunnan monta kertaa sarjan aikana.
  • Levi Ackerman on koko ihmiskunnan vahvin soturi. Levi ja Mikasa ovat molemmat Ackermanin suvusta jonka jäsenet ovat vahvempia kuin tavalliset ihmiset.
  • Erwin Smith on tiedustelujoukkojen komentaja. Hänen strategiansa ovat miltei voittamattomia.
  • Komentaja Pixis on etelänpuoleisten muurien komentaja. Hän johtaa armeijan puolusta eteläisellä puolella. Hän on erittäin tyyni herrasmies, joka juo paljon alkoholia.
  • Annie Leonhart on nuori tyttö, joka kuuluu sotilaspoliiseihin. Animen ensimmäisen kauden lopussa selviää, että Annie kykenee muuttumaan titaaniksi Erenin tavoin. Annien motiivit tuhota muurit ja kaapata Eren ovat vielä hämärän peitossa.
  • Farlan Church on Levin entinen kämppäkaveri, kun he asuivat maanalaisessa kaupungissa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]