Shield – lain varjolla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shield - lain varjolla
Shield
The Shield logo
The Shield logo
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 47 minuuttia
Luoja(t) Shawn Ryan
Pääosissa Michael Chiklis
Walton Goggins
Benito Martinez
Kenny Johnson
CCH Pounder
Jay Karnes
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko FX Networks (Yhdysvallat)
Nelonen (Suomi)
Esitetty 12. maaliskuuta 2002 – 25. marraskuuta 2008
Tuotantokausia 7
Jaksoja 88
Aiheesta muualla
IMDb

Shield – lain varjolla (The Shield) on Yhdysvalloissa vuonna 2002 alkanut rikosdraamasarja, joka on saavuttanut suosiota Suomessakin. Sarjan tapahtumapaikkana on Los Angeles. Sarjan päähahmona on etsivä Vic Mackey (Michael Chiklis) joka toimii Farmingtonin poliisin iskuryhmän vetäjänä. Muita sarjan keskeisiä hahmoja ovat iskuryhmässä toimivat Curtis ”Lemonhead” Lemansky (Kenny Johnson), Ronnie Gardocki (David Rees Snell) sekä Shane Vendrell (Walton Goggins). Muissa rooleissa on muun muassa poliisipäällikkö David Aceveda (Benito Martinez) sekä rikostutkijat Claudette Wyms (CCH Pounder) ja Holland "Dutch" Wagenbach (Jay Karnes). Sarjassa esiintyi elokuvista tuttuja nimiä, esimerkiksi Glenn Close, Forest Whitaker ja Anthony Anderson.

Sarjaa tehtiin seitsemän tuotantokautta ja jaksoja valmistui 88. Viimeinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 25. marraskuuta 2008. Sarjan on luonut Shawn Ryan ja Barn Productions. Sarjaa on näytetty Yhdysvalloissa FX kanavalla. Suomessa sarjaa näytettiin Nelosella.

Sarjan päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Farmingtonin poliisipiiriin astelee uusi poliisipäällikkö David Aceveda (Benito Martinez), joka haluaa saada uudistuksia aikaan poliisipiirissä ja kitkettyä rikollisuuden pois kaduilta. Vic Mackey (Michael Chiklis) iskujoukkoineen eivät ole kovinkaan suosittuja poliisipäällikön silmissä, syynä tähän ovat erilaiset korruptioepäilyt iskuryhmää kohtaan sekä heidän liiallinen voimankäyttönsä. Iskujoukko ja etenkin Mackey haluaa saada tulosta tehokkain keinoin ja siihen eivät aina lait päde. Mackey käyttää kaduilla kovia otteita saadakseen tunnustuksen rikollisilta ja saadakseen aikaan tuloksia ja tuloksia myös syntyy. Aceveda ei kuitenkaan voi suvaita tällaista toimintaa iskujoukolta ja hän haluaa päästä eroon Mackeystä.

Erilaisista käänteistä huolimatta Mackey pysyy Farmingtonin poliisipiirissä, koska mitään todisteita ei saada häntä kohtaan, vaikka erinäisiä syytösepäilyjä koko iskuryhmää kohtaan on olemassa. Sarjan toisen tuotantokauden lopussa iskuryhmä ryöstää suuren määrän rahaa Armenialaiselta mafialta ja ottavat nämä rahat itselleen talteen. Rahat todetaan myöhemmin merkatuiksi ja Aceveda pääsee osittain jo rahojen jäljille jotka johtavat Mackeyyn ja iskuryhmään. Myöhemmin Lemansky (Kenny Johnson) joka on yksi iskuryhmäläisistä polttaa suurimman osan rahoista, koska ei kestä jatkuvaa painetta iskuryhmän ympärille kohdistuvasta epäilystä.

Tämän tapahtuneen jälkeen iskuryhmä hajoaa ainakin tietyksi ajaksi ja Farmingtonin poliisipiiri saa uuden poliisipäällikön Acevedan siirtyessä kaupungin valtuustoon. Paikan poliisipäällikkönä ottaa Monica Rawlings (Glenn Close). Rawlings ja Mackey tulevat aluksi hyvin toimeen ja Mackey saakin tehtäväkseen koota iskuryhmän ja näin ollen vanhat jäsenet kootaan uudelleen yhteen, vaikka Shane (Walton Goggins) ja Lemansky eivät alkuun tulekaan toimeen, koska Shane on edelleen vihoissaan Lemille rahojen tuhoamisesta. Yrityksistä huolimatta Rawlings menettää paikkansa poliisipäällikkönä, syynä tähän olivat takavarikot rikollisen omaisuutta kohtaan joka oli Rawlingsin yksi tuomista uudistuksista Farmingtoniin. Yhteisö ja poliisijohto katsoi kuitenkin tätä huonona toimintamallina. Viidennellä tuotantokaudella sarjaan saapuu sisäisestä tutkinnasta Jon Kavanaugh (Forest Whitaker) joka alkaa tutkia iskuryhmän toimintaa. Yksi sarjan suuri käänne on yhden iskuryhmän jäsenen Lemanskyn kuolema, joka tapahtuu viidennellä tuotantokaudella.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.