Shetlandinsaaret

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Shetlandsaaret)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shetland
Sealtainn
Näkymä Lerwickiin
Näkymä Lerwickiin
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Alueen sijainti Skotlannissa
Alueen sijainti Skotlannissa

Koordinaatit: 60°09′N, 01°08′W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Maa Skotlanti
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Lerwick
Pinta-ala 1 466[1] km²
Väkiluku (2015) 23 200[1]
 – väestötiheys 15,8[1] as./km²
Lyhenteet
 – ISO 3166 GB-ZET
Hallintoalueen internetsivut

Shetlandinsaaret[2] eli Shetlanti (engl. Shetland, gaeliksi Sealtainn) on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella Pohjanmeressä Orkneysaarten ja Färsaarten välissä. Se on myös yksi Skotlannin 32 hallintoalueesta (council area). Shetlandinsaariin kuuluu yksi suuri ja kymmeniä pieniä saaria. Hallintoalueella on on arviolta 23 200 asukasta (vuonna 2015) ja sen pinta-ala on 1 466 neliökilometriä.[1] Pääkaupunki on Lerwick.

Pääelinkeinoja saarilla ovat öljyn ja kaasun tuotanto, kalastus ja maanviljely. Shetlanti tunnetaan shetlanninponien ja shetlanninlammaskoiran kotimaana. Sen asukkaat korostavat skandinaavisia juuriaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikinkien valloitettua aiemmin piktien asuttamat saaret niistä tuli 500 vuodeksi skandinaavinen siirtokunta. Viikingit käyttivät saaresta nimeä Hjaltland.[3] Saaret siirtyivät Tanskalta Skotlannille vuonna 1472, koska Tanska ei maksanut kuningas Jaakko III:n tanskalaisen puolison myötäjäisiä. Skandinaavista nornin kieltä saarella kuitenkin puhuttiin vielä 1700-luvulle saakka.

Toisen maailmansodan aikana Shetlandinsaarilta huollettiin Saksan miehittämässä Norjassa toiminutta vastarintaliikettä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shetlannin pääsaari on nimeltään Mainland. Muita merkittäviä saaria ovat niin sanotut pohjoiset saaret Yell, Unst ja Fetlar, sekä Bressay, Whalsay, Muckle Roe ja Foula. Saariryhmän noin sadasta saaresta vain kuudellatoista on asutusta.

Shetlandinsaarilla kasvaa luonnonvaraisena pihlajaa ja metsäomenapuita. Ihmisasutuksen myötä on sinne tuotu muitakin saarilla selviäviä puurunkoisia kasveja. Kotoperäiseen kasvillisuuteen kuuluvat jäkälät, sammalet ja ruusujuuri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d United Kingdom: Council Areas and Major Cities in Scotland Citypopulation.de. Viitattu 11.12.2016.
  2. Kerkko Hakulinen ja Sirkka Paikkala: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 170. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. 978-952-5446-80-7. suomi
  3. Veikko Ahola, Irmeli Kuhlman, Jorma Luoto: Tietojätti, tietosanakirja A-Ö, s. "Shimmy". Helsinki: Gummerus Oy, 2002 (7. painos.). ISBN 951-20-5809-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]