Shere Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shere Khan on Rudyard Kiplingin Viidakkokirja-romaanissa esiintyvä kuvitteellinen bengalintiikeri. Shere Khan on luonteeltaan ylimielinen ja pitää itseään viidakon valtiaana, vaikka hänellä on epämuodostunut jalka. Romaanissa Shere Khanin yrittäessä metsästää ihmisiä hänen hyökkäyksensä epäonnistui, mutta tämän seurauksena lapsi joutui eroon vanhemmistaan ja myöhemmin sudet ottivat lapsen kasvattaakseen ja nimesivät hänet Mowgliksi. Shere Khan oli päättänyt saada Mowglin hengiltä ja yritti hyökätä tämän kimppuun, mutta Mowgli ajoi hänet pois palavan oksan avulla. Myöhemmin Shere Khan kuoli jouduttuaan vesipuhvelilauman tallomaksi.

Disneyn vuoden 1967 Viidakkokirja-elokuvassa Shere Khan kuvattiin pelättynä viidakon eläimenä, joka metsästi ihmisiä ja pelkäsi ainoastaan aseen laukausta. Shere khan lähti etsimään Mowglia kuultuaan tämän katoamisesta ja kohtasi hänet Kaa-käärmeen luona. Mowgli pääsi pakenemaan Shere Khanin ja Kaan välisen riidan seurauksena. Myöhemmin Shere Khan kohtasi Mowglin joka ei paennut häntä, mistä Shere Khan yllättyi. Shere Khan hyökkäsi Mowglin kimppuun, mutta Baloo-karhu pelasti Mowglin ja kamppaili voitokkaasti Shere Khania vastaan. Mowgli sitoi palavan oksan Shere Khanin häntään ja Shere Khan juoksi kauhuissaan pakoon. Elokuvan jatko-osassa Shere Khan nöyryytettynä tapahtumista oli vannonut tappavansa Mowglin. Shere Khan kohtasi Mowglin vanhassa temppelissä ja taistelun aikana Shere Khan putosi laavakuoppaan ja jäi putoavan patsaan alle, joka vangitsi hänet sisäänsä.

Vuoden 1994 elokuvassa Shere Khan oli paljon sympaattisempi ja hän tappoi vain suojellakseen viidakkoa tunkeilijoilta. Shere Khan tappoi Mowglin isän ja aiheutti Mowglin joutumisen viidakkoon susien kasvattamiseksi. 20 vuotta myöhemmin Shere Khan ja Mowgli kohtaavat ja Mowglin rohkeuden seurauksena Shere Khan päättää hyväksyä Mowglin viidakon asukkaaksi ja säästää tämän hengen.

Vuoden 2016 elokuvassa Shere Khan oli arpisempi ja hänen vasen silmänsä oli sokeutunut. Jahdatessaan Mowglia Shere Khan väijyttää hänet ja vammauttaa Bagheeraa pahasti. Myöhemmin Shere Khan tappaa Akelan ja vaatii susia luovuttamaan Mowglin hänelle. Mowgli taisteli palavan soihdun kanssa Shere Khania vastaan ja sai huijattua hänet ansaan, minkä seurauksena Shere Khan putosi palavaan kuoppaan ja kuoli, päättäen hänen terrorinsa lopullisesti.

Vuoden 2018 elokuvassa Mowgli Shere Khan kuvattiin samanlaisena kuin alkuperäisessä romaanissa. Shere Khanilla oli myös Tabaqui-niminen hyeena-apulainen. Elokuvan lopussa Mowgli haavoitti Shere Khania kuolettavasti ja myöhemmin tappoi hänet puukon avulla.

Shere Khan esiintyi myös animaatiosarjoissa TaleSpin ja Jungle Cubs sekä Mikin klubi-sarjassa. Romaanissa Descendants: Isle of the Lost kerrottiin Shere Khanin olevan yksi Disneyn pahiksista, joka on vangittu Isle of the Lostille. Shere Khanilla on ilmeisesti hyvät välit Pahan Kuningattaren tyttäreen Evieen, jonka nauraessa Shere Khan hymyili. Shere Khan pitää myös saarella Shere Khan's Pawns nimistä kauppaa.