Shere Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shere Khan ja sudet, Maurice de Becquen kuvitusta Viidakkokirjaan vuodelta 1924.

Shere Khan on Rudyard Kiplingin Viidakkokirja-romaanissa esiintyvä kuvitteellinen bengalintiikeri. Shere Khan on luonteeltaan ylimielinen ja pitää itseään viidakon valtiaana, vaikka hänellä on epämuodostunut jalka. Shere Khanin yrittäessä metsästää ihmisiä hänen hyökkäyksensä epäonnistuu, mutta tämän seurauksena ihmislapsi joutuu eroon vanhemmistaan ja sudet kasvattavat hänet ja nimeävät hänet Mowgliksi. Shere Khan ja Mowgli ovat sen jälkeen vihollisia. Mowgli saa lopulta Shere Khanin surmattua vesipuhvelilauman avulla. Shere Khanin apurina on Tabaqui-niminen sakaali.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn vuoden 1967 elokuvassa Viidakkokirja Shere Khan kuvataan pelättynä viidakon eläimenä, joka metsästää ihmisiä ja pelkää ainoastaan aseen laukausta. Elokuvan lopussa Mowgli karkottaa Shere Khanin palavan oksan avulla. Elokuvan jatko-osassa Viidakkokirja 2 Shere Khan putoaa laavakuoppaan ja jää putoavan patsaan alle taistellessaan Mowglia vastaan vanhassa temppelissä.

Vuoden 1994 elokuvassa Rudyard Kiplingin Viidakkokirja Shere Khan on sympaattisempi ja tappaa vain suojellakseen viidakkoa tunkeilijoilta. Mowglin rohkeuden seurauksena Shere Khan päättää hyväksyä Mowglin viidakon asukkaaksi ja säästää tämän hengen.

Vuoden 2016 elokuvassa Viidakkokirja Shere Khan on arpinen ja hänen vasen silmänsä on sokeutunut. Elokuvan lopussa Mowgli huijaa Shere Khanin ansaan ja tämä putoaa palavaan kuoppaan ja kuolee.

Vuoden 2018 elokuvassa Mowgli Shere Khan on kuvattu samanlaisena kuin alkuperäisessä romaanissa. Elokuvan lopussa Mowgli haavoittaa Shere Khania kuolettavasti ja myöhemmin tappaa hänet puukolla.

Shere Khan esiintyy myös Disneyn animaatiosarjoissa Pilipalipilotit, Viidakkoviikarit ja Mikin klubi. Romaanin Descendants: Isle of the Lost mukaan Shere Khan on yksi Disneyn konnista, jotka on vangittu Isle of the Lost -saarelle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]