Shemagh

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shemaghia käyttävä irakilainen mies

Shemagh, oikealta nimeltään keffiyeh (arab. كوفية, kūfīyä‎) on perinteinen arabialainen päähine, neliön muotoinen, usein puuvillasta valmistettu huivi, joka yleensä sidotaan päähän erilaisilla tavoilla. Tavallisimmin keffiyehiä on käytetty suojaksi aurinkoa ja aavikon kuivuutta vastaan tai suojaamaan kasvoja hiekkaa puhaltavalta tuulelta. Useimmiten shemaghit ovat valkoisia, joko mustalla tai punaisella kirjaillulla kuviolla.

Poliittinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shemagh-huivi on viime aikoina assosioitunut Lähi-itään, ja moni mieltää sellaisen käytön tuen osoitukseksi esimerkiksi palestiinalaisia tai libanonilaisia kohtaan.

Armeijakäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huivi on ollut pitkään Ison-Britannian ja Yhdysvaltain asevoimien käytössä, joiden shemaghit ovat yleensä khakeja tai oliivinvihreitä mustalla kuviolla kirjailtuna.

Shemagheja käyttävät useiden muidenkin maiden armeijat niiden monikäyttöisyyden sekä kylmältä ja kuumalta ilmalta tarjoamansa suojan ansiosta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.