Shell-Haus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shell-Haus.
Yksityiskohta aaltoilevasta julkisivusta.

Shell-Haus on rakennus Berliinin Tiergartenissa Landwehrkanalin varrella. Sitä pidetään aikansa arkkitehtuurin mestariteoksena. Kymmenkerroksinen talo valmistui vuosina 1930–1932 arkkitehti Emil Fahrenkampin suunnittelemana.[1] Se oli yksi Berliinin ensimmäisiä teräsrunkoisia kerrostaloja. Sen rakennutti pääkonttorikseen Rhenania-Ossag AG, josta myöhemmin tuli öljy-yhtiö Shellin saksalainen tytäryhtiö. Rakennusta käytti vuodesta 1934 alkaen Saksan laivaston johto, toisen maailmansodan jälkeen Berliinin sähkölaitos BEWAG ja vuodesta 2000 alkaen kaasulaitos GASAG.[2]

Shell-Hausin erikoisuus on sen aaltoileva julkisivu ja pyöristetyt kulmat. ”Aaltoja” on julkisivussa kaikkiaan kuusi ja rakennus kasvaa portaittain kuusikerroksisesta kymmenkerroksiseksi. Julkisivumateriaalina toimii roomalainen travertiini. Kun huonoon kuntoon päässeet julkisivulaatat uusittiin vuonna 1999, jouduttiin sitä varten avaamaan uudelleen Rooman lähellä sijainnut, jo kertaalleen suljettu louhos.[2] Rakennus on suojeltu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shellhaus (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 5.8.2014.
  2. a b Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 270. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]