Shanghain maglev-juna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shanghain maglev-juna

Shanghain Maglev-juna tai Shanghain Transrapid (kiin.: 上海磁浮示范运营线; pinyin: Shànghǎi Cífú Shìfàn Yùnyíng Xiàn) on maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön otettu suurinopeuksinen maglev-junayhteys Shanghaissa, Kiinassa. Sitä alettiin rakentaa maaliskuussa 2001, ja käyttöön se otettiin 1. tammikuuta 2004.[1] Nykyinen linja on 30 kilometrin pituinen.

Maglev-junat kulkevat Longyang Roadin asemalta Shanghain Pudongin kansainväliselle lentoasemalle. Kokonaispituus on noin 30 kilometriä. Matka kestää 7 minuuttia ja 20 sekuntia. Huippunopeus on 431 km/h.

Juna- ja raidejärjestelmä perustuu saksalaiseen Transrapid-tekniikkaan.

Laajennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 linjalle ehdotettiin 175 kilometrin pituista laajennusta Shanghaista Hangzhou'n kaupunkiin. Laajennus suunniteltiin avattavan liikenteelle vuonna 2010 ennen Shanghain maailmannäyttelyn avajaisia.[2] Suunnittelu keskeytettiin vuonna 2007, kun alueen väestö protestoi hanketta vastaan pelätessään sähkömagneettista säteilyä.[3] Viranomaiset julkaisivat arvion, jonka mukaan projekti on kuitenkin turvallinen.

Laajennus hyväksyttiin maaliskuussa 2010, rakentamisen ilmoitettiin alkavan samana vuonna. Uusi linjaus on 199,5 kilometriä pitkä, siis 24 kilometriä pidempi kuin alkuperäinen linjaus. Huippunopeus tulee olemaan 450 km/h, kaupunkialueilla nopeus rajoitetaan kuitenkin 200 kilometriin tunnissa. Linja tulee myös yhdistämään Shanghain kaksi kansainvälistä lentoasemaa, Pudongin ja Hongqiaon.[4] Shanghai-Hangzhou-maglev näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä sillä 2010 rakennettu luotijunayhteys kahden kaupungin välillä supisti matka-ajan 45 minuuttiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shanghain maglev-juna.
Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.