Shadowgate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shadowgate
Shadowgate.PNG
Kehittäjä ICOM Simulations, Inc.
Julkaisija MindScape
Kemco-Seika (NES)
Jakelija Steam ja Humble Store
Ohjaaja Dave Marsh
Karl Roelofs
Säveltäjä Hiroyuki Masuno (NES)
Pelimoottori MacVenture
Julkaistu
Lajityyppi seikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E10+
Alusta Apple Macintosh, Apple IIGS, Atari ST, Commodore Amiga, DOS, NES, Windows, Game Boy Color, Palm OS, PocketPC (ARM, MIPS), CD-i, mobiili, Virtual Console, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto levyke, pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Shadowgate on ICOM Simulationsin kehittämä ja MindScapen julkaisema seikkailupeli. Peli on julkaistu vuonna 1987 Macintoshille.

Peli on MacVenture-sarjan suosituin osa. Peli julkaistiin Macintoshin lisäksi monelle muullekin alustalle, kuten Nintendo Entertainment Systemille, jolle julkaistusta versiosta tuli pienimuotoinen menestys. NES:ille pelin julkaisi Kemco. Jatko-osat ovat TurboGrafx 16:lle julkaistu Beyond Shadowgate ja Nintendo 64:lle julkaistu Shadowgate 64: Trials of the Four Towers.

Pelistä on vuonna 2014 julkaistu Zojoin kehittämä uusintaversio (remake) Linux, Mac OS X ja Windows -alustoille.[1][2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli on kuvattu pelihahmon näkökulmasta kuvattu. Peli on saanut nimensä tapahtumapaikkansa mukaan; peli sijoittuu Castle Shadowgateen, pahan Warlock Lordin asuinpaikkaan. Pelaaja, "sankarikuninkaiden suuren suvun viimeinen", joka tunnetaan sarjan myöhemmissä osissa nimellä Lord Jair, on velvoitettu pelastamaan maailma kukistamalla Warlock Lordin, joka yrittää kutsua demoni Behemothin Helvetistä.

Pelaajan täytyy ratkaista joukko arvoituksia järjestyksessä edetäkseen linnan läpi Warlock Lordin huoneeseen. Linnan vaarallisuuden vuoksi pelaajalla täytyy olla koko ajan vähintään yksi palava soihtu hallussaan. Soihdun sammutessa pelaaja kompastuu, murtaa niskansa ja joutuu aloittamaan pelin viimeksi tallentamastaan paikasta. Koska pelin aikana on mahdollista kerätä vain rajoitettu määrä soihtuja, ne ovat tavallaan pelin aikarajoituksena.

Peli on tunnettu siitä, että siinä on useita tapoja kuolla. Lohikäärmeen henkäys polttaa pelaajan, kykloopit hyökkäävät tämän kimppuun, rikkoutunut peili imaisee ulkoavaruuteen, maksun saanut peikko vetääkin sillan alta, hapokas lima liuottaa, väärästä aukosta kulkeminen pudottaa pohjattomaan kuiluun, väärin asetettu täydennysesine aiheuttaa kuolemaniskun, mutanttikoira tai ihmissusinainen raatelee, hait syövät kulkijan - unohtamatta itsemurhaa ja monia muita tapoja.

Itse asiassa jokainen pelaajan suorittama toiminto, joka ei ole oikea kunkin arvoituksen ratkaisemiseksi, aiheuttaa pelihahmolle kuoleman. Nämä kuolemat kuvaillaan usein graafisesti pelin tekstikentässä, jopa NES-versiossa, huolimatta Nintendon tuon aikaisesta sensuuripolitiikasta. Lisäksi monet ratkaisevat valinnat ovat täysin epäloogisia.

Monet pelin arvoituksista voi ratkaista vain yritys ja erehdys -menetelmällä. Kirjoista ja pelin teksteistä voi löytää hyviä vihjeitä pelissä etenemiseen. NES-versiossa nämä on korvattu epämääräisillä vihjauksilla siitä, mitä on otettava huomioon kussakin linnan huoneessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SHADOWGATE AVAILABLE NOW – COME AND CONQUER THE LEGENDARY LIVING CASTLE steamcommunity.com. Viitattu 13.3.2017.
  2. SHADOWGATE REVIEW IGN. Viitattu 13.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]