Shaanxin maanjäristys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shaanxin maanjäristys
Kiinan kartta.   Shaanxin maakunta   muut maanjäristyksestä kärsineet maakunnat
Kiinan kartta.
  muut maanjäristyksestä kärsineet maakunnat
Päivämäärä 23. tammikuuta 1556
Episentrumin sijainti Shaanxi, Kiina
Henkilövahingot 830 000[1]

Shaanxin maanjäristys on kaikkien aikojen tuhoisin maanjäristys. Siinä kuoli noin 830 000 ihmistä.[1] Se tapahtui 23. tammikuuta 1556 Shaanxissa, Kiinassa. Maanjäristys vaikutti 1 000 kilometrin säteellä: Shaanxin, Shanxin, Henanin, Gansun, Hebein, Shandongin, Hubein, Hunanin, Jiangsun ja Anhuin maakuntiin.[2] Tuohon aikaan suuri osa alueen ihmisistä asui lössikerrostumiin kaivetuissa luolissa, jotka sortuivat maanjäristyksen aikana. Maanjäristyksessä kuoli noin 60 prosenttia alueen väestöstä.

Maanjäristys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisten arvioiden mukaan maanjäristyksen voimakkuus oli noin 8 momenttimagnitudiasteikolla. Vaikka se oli historian tuhoisin maanjäristys, se ei kuitenkaan ollut voimakkain. Jälkijäristykset jatkuivat puolen vuoden ajan, useita kertoja kuussa. Episentrumi oli Shaanxin maakunnan Huan piirikunnassa (Huaxianissa), lähellä Huavuorta (34°05' pohjoista leveyttä, 109°07' itäistä pituutta).

Keisarillinen oppinut Qin Keda selvisi maanjäristyksestä ja kirjasi tapahtumia. Hän päätteli että "maanjäristyksen alkaessa sisällä olevien ihmisten ei kannata lähteä heti ulos, vaan kyyristyä alas ja odottaa sopivaa tilaisuutta. Vaikka pesä putoaa, muutama muna voi silti säilyä ehjänä."[1]

Kiinan historiassa maanjäristystä kuvataan seuraavasti:[3]

»Vuoden 1556 AD talvena tapahtui maanjäristyskatastrofi Shanxin ja Shaanxin maakunnissa. Omassa Huan piirikunnassamme tuho oli suurta. Vuoret ja joet vaihtoivat paikkaa ja teitä tuhoutui. Joissakin paikoissa maa nousi yhtäkkiä ylös muodostaen uusia kukkuloita, tai upposi alas uusiksi laaksoiksi. Toisaalla syntyi uusia jokia tai maa murtui rotkoiksi. Majat, rakennukset, temppelit ja kaupunkien muurit murtuivat saman tien.»

Xi’anin kaupungissa sijaitseva Pieni villihanhipagodi (vanha korkea torni) selvisi myös järistyksestä, mutta lyheni 45 metristä 43,4 metriin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Earthquake Records by Qin Keda smc.kisti.re.kr. Viitattu 11.5.2016. (englanniksi)
  2. Ruins of Hua County Earthquake (1556) kepu.net.cn. Viitattu 11.5.2016. (englanniksi)
  3. 30 Years' Review of China's Science & Technology (käännetty sivulta 100) books.google.fi. Viitattu 11.5.2016. (englanniksi)