Seura lukutaidon levittämiseksi georgialaisten keskuudessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seuran museo ja kirjasto. Aleksandre Roinašvilin valokuva.

Seura lukutaidon levittämiseksi georgialaisten keskuudessa (georg. ქართველთა შორის წერა-კითხვის გამავრცელებელი საზოგადოება, Kartvelta šoris tsera-kitkhvis gamavrtselebeli sazogadoeba) oli johtavien georgialaisten intellektuellien toukokuussa 1879 perustama hyväntekeväisyysjärjestö. Järjestön tarkoituksena oli elvyttää kulttuuria tuohon aikaan Venäjän keisarikuntaan kuuluneen maan talonpoikaisväestön keskuudessa. Seura selviytyi neuvostokauden alkuun saakka ja jatkoi toimintaansa vuosiin 1926–1927.

Seuran perustivat aateliset Ilia Tšavtšavadze ja Dimitri Qipiani sekä kouluttaja Iakob Gogebašvili. Se piti yllä koulujen, kirjakauppojen ja kirjastojen verkostoa koko maassa, koulutti opettajia ja rahoitti Georgian lehdistöä. Ruhtinas Tšavtšavadze oli huomattava kirjailija ja hänellä oli seurassa keskeinen rooli: hän nousi ensimmäisen puheenjohtajan Qipianin tilalle vuonna 1885 ja toimi tehtävässä salamurhaansa saakka vuonna 1907. Tsaarinajan viranomaiset sietivät järjestöä, jonka toiminnassa olivat mukana käytännöllisesti katsoen kaikki Georgian älymystön aktiiviset jäsenet ja johon kuului myös useita hyväntekijöitä ja virkamiehiä. Seuralla oli suuri rooli maan kansallisessa heräämisessä 1800-luvun jälkipuoliskolla.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen F. Jones: Socialism in Georgian Colors: The European Road to Social Democracy, 1883-1917, s. 37. Harvard University Press, 2005. ISBN 0674019024.
  2. David Marshall Lang: A Modern History of Georgia, s. 109. London: Weidenfeld and Nicolson, 1962.