Serial Experiments Lain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serial Experiments Lain
Genre Kyberpunk, Psykologinen Trilleri
TV-anime
Ohjaaja Ryutaro Nakamura
Studio Pioneer LDC
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros Heinäkuun 6., 1998 – Syyskuun 28., 1998
Jaksojen määrä 13

Serial Experiments Lain on Ryutaro Nakamuran ohjaama animesarja, jonka alkuperäisen hahmosuunnittelun on tehnyt Yoshitoshi ABe, käsikirjoittanut Chiaki J. Konaka. Se oli esityksessä TV Tokyolla heinäkuusta syyskuuhun 1998. Pioneer LDC julkaisi samannimisen PlayStation-pelin marraskuussa 1998.[1]

Sarja keskittyy Lain Iwakura-nimisen teini-ikäisen tytön ympärille. Japanilaisella esikaupunkialueella yhdessä isosiskonsa Mikan, etäisen äitinsä ja tietokonehullun isänsä kanssa elävä Lain tutustuu Wirediin, Internetin kaltaiseen kommunikaatioverkostoon. Samassa koulussa Lainin kanssa opiskelevat tytöt alkavat saada sähköpostia Chisa Yomodalta, rinnakkaisluokalla opiskelleelta tytöltä, joka teki itsemurhan. Kun Lainkin saa viestin Wiredin kautta, Chisa kertoo hänelle chat-keskustelussa ettei hän ole kuollut, hän on vain "jättänyt ruumiinsa" ja löytänyt Jumalan Wiredistä. Siitä lähtien Lain saa tehtäväkseen upota yhä syvemmälle verkostoon ja omiin ajatuksiinsa.

Future Film on julkaissut sarjan Suomessa kolmen DVD:n julkaisuna. PlayStation-peliä ei ole koskaan julkaistu Japanin ulkopuolella. Pelillä ei ole teemaa sekä päähenkilöä lukuun ottamatta juuri mitään yhteistä sarjan kanssa.

Sarjassa on havaittavissa vaikutteita filosofian, tietokonehistorian, kyberpunk-kirjallisuuden ja salaliittoteorian tyyppisistä aiheista, ja se on huomioitu useilla tutkimuksellisilla artikkeleilla. Länsimaalaiset arvostelijat ovat kuvailleet sarjaa usein "oudoksi" ja epätyypilliseksi ja se on yleisesti saanut positiivisen vastaanoton. Sarjaa on pidetty yhtenä genrensä merkittävimmistä animesarjoista. Tuottaja Yasuyuki Ueda on kertonut pettyneensä olettaessaan, että japanilaiset ja länsimaalaiset arvostelijat tulkitsisivat sarjaa eri tavoin, mutta eri maissa sarja saikin samankaltaisia arvosteluja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]