Sergei Zubatov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Zubatov

Sergej Vаsiljevitš Zubаtov (ven. Серге́й Васи́льевич Зуба́тов; 1864 Moskova, Venäjän keisarikunta15. maaliskuuta (J: 2. maaliskuuta) 1917 Moskova, Venäjän keisarikunta) oli Venäjän keisarikunnan kuuluisa poliisipäälikkö. Hän sai laajan suosion oikeudellisten työntekijöiden järjestön perustamisen ansiosta, joka nimettiin Zubаtovštšina.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergei Zubatov syntyi vuonna 1864 Moskovassa ylimmän upseerin perheessä. Koulussa hän oli kiinnostunut nihilismin ideasta ja luki D. I. Pisarevin kielletyt teokset. Zubatovin isänsä pyynnöstä Zubatovia erotettiin koulusta ja tämän tarkoitus oli säästää poikaa isänsä mielestä haitalliselta vallankumoukselliselta vaikutuksesta. Tämän jälkeen Zubatov aloitti työt kahdellatyöpaikalla. Toinen työpaikoista oli kirjasto. Kirjaston omistajasta, Aleksandra Nikolaevnasta, tuli Sergei Zubatovin vaimo. Kirjasto oli erittäin suosittu Moskovan nuorten keskuudessa, erityisesti vallankumouksellisien nuorten keskuudessa, koska se sisälsi kiellettyjä kirjoja, mitkä Zubatov mielellään lainasi kiinnostuneille.

Tutustuminen vallakumoushenkisiin henkilöihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1884 Sergei Zubatov tutustui Mikhail Gotsin piiriin, johon kuuluivat O. G. Rubinok, M. I. Fundaminskij ja muut. Kyseisen piirin jäsenet tutkivat narodnikit-jäsenien (Pjotr Lavrov, Nikolai Mikhailovskij) ja piirin jäseneistä myöhemmin tuli vallankumoushenkilöitä. Gotz ja hänen ystävät vierailivat usein kirjastossa ja lainasivat kiellettyä kirjallisuutta. Zubatov oli heille ystävällinen, mutta ei jakanut heidän ideoita ja omissa piireissään puhui heistä halveksuen.

Vuonna 1886 Zubatov työskenteli lennättimin parissa erilaisilla radioasemilla. Vuonna 1886 Zubatov oli kutsuttu Moskovan turvallisuusyksikön päällikön N.S. Berdjajevin kuulusteluun. Zubatoville kerrottiin, että kirjastoa pidettiin vallankumouksellisten piirien jäseneiden turvatalona ja Zubatovia pidetään epäiltynä. Zubatov hyvin selvästi osoitti vastauksessaan, että hän on tätä vastaan ja vanno taistella tätä ihmiskategoriaa vastaan. Vastaus miellytti Berdjajevia ja Zubatovia otettiin salaisen agentin virkaan turvallisuusyksikköön.

Uran eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zubatov toimi salaisena agentina turvallisuusyksikössä, jonka aikana hän esitti hyvin kapinallista ja hänen toimen avulla poliisi sai kiinni hyvin paljon vallankumouksellisia jäseniä. Vuonna 1889 Zubatov työskenteli Moskovan turvallisuusosastossa. Tässä työssä hän kuulusteli vallankumouksellisia henkilöitä ja solmi heidän kanssa sopimuksia. Myöhemmin hänestä tuli turvallisuusosaston johtaja. Hänen johdolla on lopetettu paljon vallankumouksellisia järjestöjä.

Oikeudellisten työntekijöiden järjestön idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zubatov huomasi, että pidätetyt järjestöt jakautuivat kahdenlaisiin henkilöihin – tavalliset työläiset ja vallankumous-sivistyneistö. Sivistyneistö olivat hyvin tietoisia järjestön poliittisesta luonteesta ja syystä, miksi heidät pidätettiin, kun taas työläiset eivät ymmärtäneet eikä nähneet poliittisia taustoja. Zubatov ymmärsi, että valtion kuuluisi ottaa työläisten asemaa ja taistella heidän taloudellisen hyvinvoinnin ja tarpeiden puolesta. Näin myös vallankumoushenkisien järjestöt heikkenevät.

Zubatovin toimesta luotiin oikeudellisten työntekijöiden järjestö. Se oli yritystä tyydyttää työläisten vaatimuksia ja heidän valvominen, säilyttäen absolutismin olon. Järjestön tavoitteena oli luoda hallituksen oma työväenliike, mikä erottaa työläisten taloudellisen taistelun vallankumouksellisesta poliittisesta taistelusta.

Myöhempi elämä ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1910 lähtien Zubatov ei ollut enää mukana politiikassa. Helmikuussa 1917 Venäjällä alkoi uusi vallankumous. 15. maaliskuuta 1917 Zubatov kuuli Venäjän keisarin Nikolai II vallasta luopumisesta ja samana päivänä Zubatov ampui itsensä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]