Sergei Tšaplygin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Tšaplygin
Серге́й Алексе́евич Чаплы́гин
Henkilötiedot
Koko nimi Sergei Aleksejevitš Tšaplygin
Syntynyt5. huhtikuuta 1869
(J: 24. maaliskuuta)
Ranenburg
Kuollut8. lokakuuta 1942 (73 vuotta)
Novosibirsk
Kansalaisuus Neuvostoliitto
Ammatti fyysikko, matemaatikko ja insinööri
Arvonimiprofessori
Koulutus ja ura
Tutkinnot Moskovan yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Nikolai Žukovski
Tutkimusalue Mekaniikka, differentiaaliyhtälöteoria, fysiikka, konetekniikka, aeromekaniikka, aerodynamiikka ja sovellettu matematiikka
Tunnetut työt Tšaplyginin yhtälö, Tšaplyginin kaasu

Sergei Aleksejevitš Tšaplygin (ven. Серге́й Алексе́евич Чаплы́гин; 5. huhtikuuta (J: 24. maaliskuuta) 1869 Ranenburg8. lokakuuta 1942 Novosibirsk[1]) oli venäläinen ja neuvostoliittolainen fyysikko, matemaatikko ja insinööri. Hänet tunnetaan muun muassa virtausmekaniikan Tšaplyginin yhtälöstä ja kosmologiassa käytetystä hypoteettisesta materiasta, Tšaplyginin kaasusta.

Hän valmistui vuonna 1890 Moskovan yliopistosta ja eteni myöhemmin professoriksi. Hän opetti koneensuunnittelua vuonna 1901 Moskovan naisten yliopistossa. Hän opetti matematiikkaa Moskovan teknologisessa koulussa vuonna 1903. Neuvostoliiton avaruusohjelman johtohenkilöihin kuulunut Leonid Sedov oli nuorena hänen oppilaansa.

Tšaplyginin teorioiden innoittaja oli Nikolai Žukovski ja siksi Tšaplygin nuoruuden tutkimustyöstä suuri osa kohdistui hydromekaniikkaan. Hänen kootut teoksensa julkaistiin vuonna 1948.

Tšaplygin valittiin Neuvostoliiton tiedeakatemiaan vuonna 1924.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. O'Connor, J. J. & Robertson, E. F.: Sergei Alekseevich Chaplygin School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. Tammikuu 2012. Viitattu 10.6.2023. (englanniksi)