Sergei Lebedev (tutkija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sergei Aleksejevitš Lebedev (ven. Серге́й Алексе́евич Ле́бедев, 2. marraskuuta (J: 20. lokakuuta) 1902 Nižni Novgorod3. heinäkuuta 1974 Moskova) oli neuvostoliittolainen sähkötekniikan ja tietojenkäsittelyn tutkija ja Neuvostoliiton ensimmäisen tietokoneen suunnittelija.

Lebedev syntyi Nižni Novgorodissa, Venäjällä. Hän valmistui Moskovan teknillisestä korkea­koulusta vuonna 1928. Hän työskenteli sähkötekniikan laitoksella Moskovassa ja Kiovassa vuoteen 1946 saakka. Lebedev toimi Kiovan sähkötekniikan laitoksen johtajana 1946-1951. Tästä työstä hän sai Stalin-palkinnon vuonna 1950. Lebedev sai tietää ulkomaisista elektronisista tietokoneiden suunnittelusta vuonna 1948. Hän alkoi suunnitella ensimmäistä tietokonetta samana vuonna ja ensimmäinen tietokone BESM-1 valmistui vuonna 1951. Vuonna 1953 Valtion komissio hyväksyi BESM-1 toiminnan, mutta tietokonetta ei hyväksytty sarjatuotantoon. Lebedev alkoi kehittämään uutta tehokkaampaa tietokonetta M-20, numero osoitti prosessoritehoa taajuutta 20 kHZ. Vuonna 1958 kone hyväksyttiin toiminnallisesti ja otettiin sarjatuotantoon. Samalla BESM-2 meni sarjatuotantoon. Vaikka BESM-2 oli hitaampi kuin M-20, se oli luotettavampi. Sitä käytettiin satelliittiratojen laskemiseen ja johti kehityksessä ensimmäisen raketin laskeutumiseen kuun pinnalle. Lebedev ja hänen ryhmänsä kehittivät useita tietokoneita, varsinkin ensimmäinen Neuvostoliiton supertietokone BESM-6, joka oli sarjatuotannossa 17 vuotta.

Lebedev sai professorin viran Moskovan Fysiikan ja teknologian instituutista vuonna 1952. Lebedev toimi instituutin johtajana vuodesta 1953 lähtien kuolemaansa saakka, nykyisin instituutti tunnetaan Lebedevin hienomekaniikan ja tietotekniikan instituuttina.


Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.