Serfaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serfaus
vaakuna
vaakuna

Serfaus

Koordinaatit: 47°02′19″N, 10°36′21″E

Valtio Itävalta
Osavaltio Tiroli
Piiri Landeck
Hallinto
 – Pormestari Paul Greiter
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 59,6 km²
Korkeus 1 429 m
Väkiluku (2013) 1 081
 – Tiheys 18 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 6534
Suuntanumero(t) 05476
Rekisterikilpi LA

Serfaus on kunta ja kylä Itävallassa Tirolin osavaltiossa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serfaus nähtynä vuorilta

Serfaus on kylä Inn-joen laakson ylätasangolla Tirolissa, Itävallassa. Se muodostaa yhdessä kahden naapurikylänsä Fissin ja Ladisin kanssa Serfaus-Fiss-Ladisin hiihtoalueen. Serfaus on tunnettu pienestä kylämetrostaan (Dorfbahn). Vain 1280 m pitkän radan ainoa juna kuljettaa pääasiassa talvisin laskettelijoita autottoman kylän ali sen alapäässä olevalta pysäköintialueelta yläpäässä olevan köysiradan ala-asemalle pysähtyen kahdella väliasemalla. Moottoriajoneuvoliikenne on periaatteessa kylän alueella kielletty, mutta käytännössä liikennettä on melko paljon johtuen huolto- ja jakeluliikenteestä sekä hotellivieraista, joilla on oikeus ajaa majapaikkansa pihaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serfausin kylä

Serfausin alueen varhaisimmat asutuslöydökset ajoittuvat pronssikaudelle. 3200 vuotta vanhan tulisijan jäännökset korkealla alppiniityllä Komperdelissa osoittavat, että aluetta käytettiin jo tuolloin laiduntamiseen tai metsästykseen. Zienerbichlin alueen arkeologisissa tutkimuksissa on löydetty myöhäisantiikkisia sekä keskiaikaisia jäännöksiä.

Ensimmäiset viralliset viittaukset itse kylään ajoittuvat 11. vuosisadalle, jolloin Seen ja Kapplin kylät Paznaunin laaksossa oli perustettu osittain Serfausin alueelle. Vuoteen 1891 See oli osa Serfausin kirkonkylää, mistä johtuen Serfausissa on edelleen hautausmaa Seen asukkaille.

1900-luvulla matkailu alkoi kukoistaa Tirolissa ja Toisen maailmansodan jälkeen matkailu on ollut kylän tärkein tulonlähde. Vuonna 1942 neljätoista taloa tuhoutui tulipalossa jättäen 16 perhettä kodittomiksi. Sodan päätyttyä kylä rakennettiin väljemmin uudelleen.

Matkailun myötä lisääntyneen liikenteen haittojen vähentämiseksi yksityinen autoliikenne on ollut Serfausissa kielletty vuodesta 1970. Vierailijoiden (erityisesti laskettelijoiden) liikkumista helpottamaan järjestettiin aluksi linja-autokuljetus, joka kuitenkin korvattiin vuonna 1985 niitä hiljaisemmalla ja ympäristöystävällisemmällä metrolinjalla (Dorfbahn), joka rakennettiin pääkadun alle. Metrolinjalla on neljä asemaa ja sen käyttö on ilmaista.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serfausin pääkatu

Johtuen muinaisen roomalaistien, Via Claudia Augustan sekä Reschensolan läheisyydestä uskotaan ihmisten liikkuneen alueen kautta jo satoja vuosia. Myös Neitsyt Marian pyhiinvaellus on lisännyt matkailua alueella jo keskiajalta lähtien. Vuodesta 1812 Serfausin asukkailta perittiin ylimääräistä veroa tuloista, jotka he ansaitsivat majoittamalla kulkijoita majataloihinsa, mikä osoittaa että matkailulla oli taloudellista merkitystä jo tuolloin.

1900-luvun alussa alppihiihtäjät alkoivat löytää alueen hiihtomahdollisuudet, joten 1912 laadittiin suunnitelma pienen hiihtomajan rakentamiseksi läheisille alppiniityille ja lopulta Kölnerhaus nousi Komperdelliin. Matkailu kuitenkin kehittyi Ensimmäisen maailmansodan aikana sekä vielä 1920-luvulla varsin hitaasti. Sotien välisen ajan matkailu saavutti huippunsa vuosina 1930-31, jolloin alueella kirjattiin käyneen 30000 matkailijaa. Kun alueen kolme majataloa eivät enää pystyneet vastaamaan matkailijoiden tarpeisiin, alkoivat myös paikalliset maanviljelijät tarjota vuokrahuoneita matkailijoille ja näin Serfausilla oli vuonna 1930 tarjota matkailijoille jo yhteensä 150 vuodepaikkaa. Vuonna 1940 rakennettiin köysirata, jolla kuljetettiin tavaroita Kölnerhausille ja vuonna 1951 se modifioitiin ihmisten kuljettamiseen. Tämän seurauksena Serfausin matkailu kasvoi edelleen ja hissiverkoston jatkuvan kehittämisen sekä naapurikylien Fissin ja Ladisin verkostoon yhdistämisen myötä alueella on nyt 190km laskettelurinteitä ja 70 lasketteluhissiä. Nykyisin Serfaus on eräs Tirolin suosituimmista laskettelu- ja vapaa-ajanviettoalueista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Klien, R., Tschuggmall, A., Klien, G.R. (2002) "Der Tourismus", in Klien, Robert, Serfaus, (Serfaus 2002), p. 445 - 461.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]