Septimus Heap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Septimus Heap
Septimus Heap
Alkuperäisteos
Kirjailija Angie Sage
Kuvittaja Mark Zug
Kieli englanti
Kustantaja Bloomsbury Publishing
Julkaistu 2005-
Suomennos
Suomentaja Kaisa Kattelus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2007-
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Septimus Heap on Angie Sagen kirjoittama fantasiakirjasarja. Sarjasta on tähän mennessä suomennettu seitsemän osaa: Magiaa (2007), Varjo (2007), Peili (2008), Kivi (2008), Saari (2010), Pimeä (2012) ja Tuli (2014 .[1] Sarjaan kuuluu myös täydennysosa The Magykal Papers, jota ei ole suomennettu. "Septimus Heapin perheeseen kuuluvat sisarukset Jo-Jo, Erik, Edd, Sam, Nicko, Simon, Jenna, Äiti Sarah ja Isä Silas."

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Magiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Septimus Heap on velhosuvun seitsemännen pojan seitsemäs poika, jolla on synnyinlahjanaan suuret taikavoimat. Poika kuitenkin kuolee melkein heti syntymänsä jälkeen ja kätilö vie ruumiin pois. Samaan aikaan perheen isä, perusvelho Silas Heap on palaamassa metsästä kotikaupunkiinsa Linnaan ja löytää hylätyn tyttövauvan kapaloon käärittynä pensaan alta. Silas päättää ottaa tytön perheeseensä. Saapuessaan Linnaan hän tapaa parasvelho Marcia Overstrandin, joka varoittaa yllättynyttä Silasta: "Älä kerro kenellekään, että hän on löytölapsi. Hän on syntynyt teille. Ymmärrätkö?" Myöhemmin käy ilmi, että ottotyttö, jolle Heapit ovat antaneet nimeksi Jenna, onkin todellisuudessa prinsessa, murhatun kuningattaren tytär. Tytöllä on vihollisia, jotka haluavat päästä hänestä eroon keinoja kaihtamatta. Vihollisista pahin on DomDaniel, kauhea ja vaarallinen manaaja.

Varjo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut melkein vuosi edellisen kirjan tapahtumista. Poika 412, joka ensimmäisen kirjan lopussa osoittautui Septimukseksi, on parasvelho Marcia Ovestandin oppilaana. Prinsessa Jenna on turvassa, ja kohta hänestä on tulossa kuningatar. Jenna joutuu kuitenkin uudestaan vaaraan kun kaupunkiin saapuu Septimuksen veli Simon Heap, joka on katkera siitä, että Septimus on päässyt parhaanvelhon oppilaaksi hänen sijastaan. Simon kaappaa Jennan ja onnistuu pakenemaan linnasta Septimuksen estoyrityksistä huolimatta. Septimus lähtee etsimään Jennaa toisen veljensä Nickon kansa. Tällä etsintäretkellään he tapaavat Naavan noidat. Noitien johtaja varoittaa poikia siitä, että tumma muukalainen Satamakaupungissa etsii Jennaa. Samalla matkallaan he kohtaavat myös Susipojan, joka on Septimuksen ainoa ystävä poikien armeijassa, ja jonka Septimus uskoi hukkuneen.

Peili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silas Heap vapauttaa vahingossa vanhan kuningattaren hengen etsiessään säilytyspaikkaa omille Nappulakapinan pelinappuloilleen. Kuningattaren henki juonittelee Septimuksen kurkistamaan peiliin, joka kuljettaa hänet 500 vuoden taakse alkemisti Marcellus Pyen oppipojaksi. Sillä vain seitsemännen pojan seitsemäs poika voi valmistaa juoman, joka tekee juojastaan kuolemattoman. Mutta Jenna ja Septimuksen ystävät Beetle ja Susipoika eivät halua jättää Septimusta jumiin menneisyyteen. He lähtevät etsimään kadonnutta ystäväänsä ja päätyvät seikkailemaan sekä Satamakaupunkiin että menneisyyteen 500 vuoden taakse. Mukaan lähtevät myös Septimuksen veli Nicko, ja Snorri, kaukaa pohjoisesta tullut kaupustelija. Pelastusretki onnistuu, mutta vain osittain, sillä Nicko ja Snorri eivät onnistu palaamaan takaisin nykyisyyteen muiden mukana.

Kivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut puoli vuotta edellisen kirjan tapahtumista, kun Jenna ja Septimus ryhtyvät Marcelluksen avustuksella suunnittelemaan matkaa Foryxien taloon. Matkalle "taloon jossa ajat kohtaavat" lähtevät Jenna, Beetle sekä Septimus. Heitä seuraa myös olio joka majoittuu milloin kenenkin henkilön ruumiiseen, ja tuottaa näin ystävyksille ongelmia. Olio jahtaa Septimusta, koska katkera Merrin Meredith on päättänyt kostaa tälle elämänsä ongelmista. Meredithillä on suuret luulot itsestään, mutta todellisuudessa hän on aikamoinen surkimus. Hän liittoutuu vanhan haamun, Tertius Fumen kanssa, joka järjestää Septimukselle kohtalon pimennyksen, jossa Merrin ei kovasta yrittämisestä huolimatta ollut onnistunut. Tertiuksen ilkeään suunnitelmaan kuuluu myös Septimuksen lähettäminen Vaellukselle. Se on kauhea kohtalo, joka merkitsee omasta tahdosta luopumista, ja lähtöä ikuisiksi ajoiksi pois Linnasta. Kukaan aikaisemmista vaeltajista ei ole palannut takaisin.

Saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parasvelho Marcia Overstrand palkitsee lahjakkaan velho-oppilaansa ja ylentää hänet vanhemmaksi oppilaakseen. Tästä lähtien Septimus saa itse päättää menemisistään, ja turhaanpa Marcia toppuuttelee poikaa lähtemästä kadonneiden ystäviensä Jennan ja Beetlen perään. Uskollisen lohikäärmeensä Tulipärskeen selässä matkaava Septimus löytää tiensä lumoavan kauniille saarelle, jolla asuu seireenihengen riivaama salaperäinen tyttö, Syrah. Hankaluuksia on luvassa paitsi Lucylle ja Susipojalle myös Jennan isälle Milo Bandalle, joka etsii turvasatamaa kolmimastoisen kuunarinsa ruumassa piilottelemalleen mystiselle aarrearkulle...

Pimeä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan alussa Parasvelho Marcia Overstrand karkottaa vahingossa Alther Mellan haamun. Kruunajaisiaan odottava prinsessa Jenna on allapäin, koska Septimus Heap tuntuu unohtaneen heidän syntymäpäivänsä. Septimuksella on kiire, koska valmistautuu velho-opintojensa tulikokeeseen, pimeään viikkoon. Madame Overstrandin vastusteluista huolimatta, hän aikoo laskeutua pimeän saleihin ja tuoda Alther Mellan haamun takaisin.

Tuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnan alkemistiksi palanneen Marcellus Pyen on määrä sytyttää kaupungin onkaloita lämmittävä tuli ja purkaa pimeän magian viimeisiä voimia edustavan kaksinaamaisen sormuksen taika. Heapin velhoperheen isä Silas joutuu ongelmiin, kun kaksi hänen veljistään varastavat sormuksen. Riivattu esine on houkuteltava takaisin - onko vaakalaudalla myös Septimuksen tulevaisuus uutena parhaanavelhona?[2]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warner Brothers on ostanut kirjasarjan ensimmäisen osan elokuvaoikeudet. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fennica
  2. Angie Sage: Septimus Heap-sarja. Suomentanut Kaisa Kattelus. Helsinki: WSOY, 2007.
  3. http://septimusheapblog.com/septimus-heap-magyk-the-movie/ -kirjailijan kotisivu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]