Sept-Îlesin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sept-Îles
Perustiedot
Lyhenne S
Rataosa Sept-Îles–Labrador City
Osoite aseman koordinaatit:
50.2007°N, 66.3660°W
Kunta Sept-Îles, Quebec, Kanada
Etäisyydet Labrador City 420 km
Avattu 1951
Liikenne
Liikennöitsijä(t) QNSL, TSH
Kaukoliikenne Tshiuetin (Sept-Îles–Schefferville)
Tavaraliikenne pääasiallisesti malmirikasteiden kuljetusta
Muut tiedot pääteasema
Asemarakennus
Tyyppi kaarihalli
Materiaali betoni
Ratapiha
Raiteisto laaja ratapiharaiteisto

Sept-Îlesin rautatieasema on rautatieliikennepaikka Sept-Îlesin kaupungissa Quebecin provinssissa Kanadassa. Se on Quebec North Shore and Labrador Railwayn eteläinen päätepiste ja malmijunien purkupaikka.[1][2][3] Säännöllinen junaliikenne alkoi 1951. Nykyisin Sept-Îles on Tshiuetin Rail Transportationin Scheffervilleen liikennöivän henkilöjuna Tshiuetinin eteläinen pääteasema.

Liikennepaikan ratapiha jakaantuu kolmeen pääosaan, jotka ovat henkilöasema, varikkoalue ja malmiratapiha. Henkilöaseman raiteisto käsittää muutaman henkilö- ja tavaraliikenteen käyttöön varatun raiteen asemarakennuksen kupeessa. Varikkoalue sijaitsee sen ja malmiratapihan välissä.

Sept-Îles’n malmiratapiha muodostaa suuren paluusilmukan, jonka eteläisimmässä pisteessä on malmivaunujen tyhjentämiseen tarkoitettu vaununkaatolaite. Saapuvat malmijunat ajetaan tuloratapihalle, josta ne siirretään vaununkaatolaitteelle tyhjennettäväksi. Malmivaunuissa on pyörivät kytkimet, joten vaunuja ei irroteta tyhjentämisen ajaksi. Kaatolaite kääntää vaunun ylösalaisin, jolloin kuorma purkautuu alapuolella olevaan kuljetinlaitteeseen. Vaunun tyhjennyttyä se käännetään oikein päin, ja seuraava vaunu siirretään kaatolaitteeseen.

Malmiratapihan varsinainen raiteisto muodostuu tuloratapihasta ja lähtöratapihasta, joilla kummallakin on pituutta noin kolme kilometriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arkistoitu kopioQuebec, North Shore and Labrador Railway thecanadianencyclopedia.com. Arkistoitu 26.2.2014. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  2. Arkistoitu kopioRailway map: QNS&L ja TSH lines (pdf) ccnmatthews.com. Arkistoitu 4.11.2015. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  3. [Shttp://www.thecanadianencyclopedia.com/en/article/sept-iles/ Sept-Îles] thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  • Quebec North Shore and Labrador Railwayn rataosaselostus vuodelta 2004