Sept-Îlesin rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sept-Îles
Perustiedot
Lyhenne  S
Rataosa  Sept-Îles–Labrador City
Osoite  aseman koordinaatit:
50.2007°N, 66.3660°W
Kunta  Sept-Îles, Quebec, Kanada
Etäisyydet  Labrador City 420 km
Avattu  1951
Liikenne
Operaattori(t)  QNSL, TSH
Kaukoliikenne  Tshiuetin (Sept-Îles–Schefferville)
Tavaraliikenne  pääasiallisesti malmirikasteiden kuljetusta
Muut tiedot  pääteasema
Asemarakennus
Tyyppi  kaarihalli
Materiaali  betoni
Ratapiha
Raiteisto  laaja ratapiharaiteisto

Sept-Îlesin rautatieasema on rautatieliikennepaikka Sept-Îlesin kaupungissa Quebecin provinssissa Kanadassa. Se on Quebec North Shore and Labrador Railwayn eteläinen päätepiste ja malmijunien purkupaikka.[1][2][3] Säännöllinen junaliikenne alkoi 1951. Nykyisin Sept-Îles on Tshiuetin Rail Transportationin Scheffervilleen liikennöivän henkilöjuna Tshiuetinin eteläinen pääteasema.

Liikennepaikan ratapiha jakaantuu kolmeen pääosaan, jotka ovat henkilöasema, varikkoalue ja malmiratapiha. Henkilöaseman raiteisto käsittää muutaman henkilö- ja tavaraliikenteen käyttöön varatun raiteen asemarakennuksen kupeessa. Varikkoalue sijaitsee sen ja malmiratapihan välissä.

Sept-Îles’n malmiratapiha muodostaa suuren paluusilmukan, jonka eteläisimmässä pisteessä on malmivaunujen tyhjentämiseen tarkoitettu vaununkaatolaite. Saapuvat malmijunat ajetaan tuloratapihalle, josta ne siirretään vaununkaatolaitteelle tyhjennettäväksi. Malmivaunuissa on pyörivät kytkimet, joten vaunuja ei irroteta tyhjentämisen ajaksi. Kaatolaite kääntää vaunun ylösalaisin, jolloin kuorma purkautuu alapuolella olevaan kuljetinlaitteeseen. Vaunun tyhjennyttyä se käännetään oikein päin, ja seuraava vaunu siirretään kaatolaitteeseen.

Malmiratapihan varsinainen raiteisto muodostuu tuloratapihasta ja lähtöratapihasta, joilla kummallakin on pituutta noin kolme kilometriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Quebec, North Shore and Labrador Railway thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  2. Railway map: QNS&L ja TSH lines (pdf) ccnmatthews.com. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  3. [Shttp://www.thecanadianencyclopedia.com/en/article/sept-iles/ Sept-Îles] thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  • Quebec North Shore and Labrador Railwayn rataosaselostus vuodelta 2004