Seppo Tammilehto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seppo Juhani Tammilehto (s. 7. helmikuuta 1952 Ähtäri) on suomalainen muusikko, laulaja ja laulujentekijä. Hän muutti Tampereelle Ähtäristä vuonna 1975. 1983 lähtien hänen asuinpaikkansa oli pitkään Kangasala, jossa hänet valittiin vuoden kangasalalaiseksi 1998. Vuonna 2012 hän muutti jälleen Tampereelle. Hänen enonsa oli Tapio Tammilehto, ja hänen serkkujaan ovat Antti Tammilehto ja Pekka Tammilehto eli Topi Sorsakoski. Seppo Tammilehto on soolouransa lisäksi soittanut useissa yhtyeissä rumpuja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammilehto aloitti vuonna 1968 Alwari Tuohitorvi -nimisessä bändissä rumpalina. Bändistä tuli myöhemmin 1970-luvulla yksi maamme suosituimmista pop-yhtyeistä. Tammilehto on ollut rumpalina myös Mika Sundqvistin Nonstop-bändissä, sekä Matthews ja Kummitus -yhtyeissä. Rumpujen soitto vaihtui kitaraan 1980-luvulla. Hänet kiinnitettiin Tampereen Hotelli Rosendahliin kolmeksi vuodeksi, jossa yhtye soitti tanssimusiikkia yksityisjuhlissa. Samaan aikaan omien laulujen tekeminen lisääntyi voimakkaasti, jolloin Tammilehto kirjoitti muun muassa tunnettuja radiohittejä monille artisteille.

Varsinainen sooloura käynnistyi vuonna 1994, jolloin albumi Punainen Kitara julkaistiin. Yhtyeet olivat Finnbeat ja Punainen kitara. Tunnetuin Tammilehdon omista levytyksistä on hänen sanoitus "Kuin helminauhaa" (alkup. irlantilaisen David McWilliamsin hitti, The Days of Pearly Spencer). Alun perin tangoksi sävelletty Punainen kitara sekä Viileä käsi mutta lämmin sydän ovat useiden tanssiyhtyeiden ohjelmistoissa. Tunnettuja ovat myös laulut Mustikkavuoren kuu, joka on tunnettu tanssilava Ähtärissä, sekä Minä olen minä (Juhani Eklund).

Tammilehto esiintyi Liverpoolissa Beatles-festareilla elokuussa 2014. Hän tekee keikkoja yhdessä Freemanin kanssa ja on solisti Anza Mertaranta Allstars -yhtyeessä.

Tammilehto osallistui 1980-luvulla sävellysten ja sanoitusten peruskurssille. Jorma Toiviainen oli merkittävä henkilö, joka opetti laulujen sanoitusten tekniset osa-alueet. Seppo Tammilehdon säveltämä ja sanoittama Maailmantango voitti Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskilpailun vuonna 1990. Lisäksi hän on tuottanut ja esiintynyt valtakunnallisesti huomiota saaneessa Beatles Forever -revyyssä. Keväällä 2010 Tammilehtoa pyydettiin Teoston Kulttuurikummiksi. Sepolta on julkaistu 11 sooloalbumia, jotka sisältävät suurimmalta osalta hänen itse tekemiään lauluja. Julkaistuja Tammilehdon sävellyksiä/sanoituksia on noin 400.

Kesällä 2021 julkaistiin studio live, jossa solistit esittivät Tammilehdon tekemiä lauluja. Esiintyjiä olivat Sepon lisäksi Heidi Kyrö, Pekka Tiilikainen, Freeman ja Masi Luoman akustinen yhtye.

Tuottajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 syksyllä sai ensi-iltansa Tammilehdon käsikirjoittama ja tuottama Irwin Goodman -revyy Vain elämää. Se on vauhdikas Irwinin ja Vexi Salmen musiikkiin perustuva esitys, joka syväluotaa menneiden vuosikymmenten suomalaista ajankuvaa. Revyyn ensi-ilta Jyväskylässä ja sitä esitettiin eri-puolella Suomea 15 kertaa. Tammilehto on myös tehnyt paikallisradioille musiikki-ohjelmasarjoja, sekä käsikirjoittanut ja tuottanut viisi musiikki-revyytä, joissa on myös itse näytellyt.

Seppo Tammilehto on käsikirjoittanut myös Topi Sorsakosken elämästä ja urasta koskevan musiikkinäytelmän Salattu suru sekä valinnut siihen laulut. Sen ensi-ilta oli Ähtärissä maaliskuussa 2014.

Vuoden 2016 marraskuussa sai Hämeenlinnan Sokos-Hotel Vaakunassa ensi-illan Tammilehdon kirjoittama musiikkirevyy: Hämeenlinna Suomen Liverpool. Talvella 2017, Tampereen Komedia-teatterissa oli Freeman & Tammilehto 60/70-luvun nostalgia-ilta. Vuoden 2018 keväällä Tammilehdon urasta ilmestyi kirja Poutapilven poika, jonka kirjoitti Unto Viitamäki. Keväällä 2019 ilmestyi Tammilehdon kymmenes albumi Hän. Tammilehdon kirjoittama romaani Aaro,iskelmien kuningas julkaistiin loppuvuodesta 2019. Rikosromaani Tyhjennetty pyydys ilmestyi lokakuussa 2020. Helmikuussa 2022 ilmestyi Tammilehdon kirjoittama kirja Manserokkarit. Se on täynnä kertomuksia Tampereelle sijoittuvista viihteen tapahtumista.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]