Senyera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2:3 Katalonian lippu
Senyeran muunnoksia ja muita lippuja Barcelonassa Katalonian itsenäisyysäänestyksen aikana.

Senyera (katalaani) eli Señera (espanja) on Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian autonomisen maakunnan virallinen lippu, joka koostuu keltaisella (oikeastaan kullanvärisellä) pohjalla olevista punaisista palkeista. Senyeran väriyhdistelmä tunnetaan myös nimellä Barras de Aragón.

Nimen täsmennystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katalaanin sana senyera merkitsee lippua. Jos sanaa käytetään vieraan valtion lipusta, siihen kuuluu vastaava attribuutti: esimerkiksi senyera de alemanya merkitsee Saksan lippua. Sen sijaan kun sanaa senyera käytetään ilman attribuuttia, sen ymmärretään lähes automaattisesti tarkoittavan Katalonian kansallislippua.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran vuonna 1159 mainitun Senyeran sanotaan olevan maailman vanhin lippu; maailman vanhin valtiolippu on 1200-luvulta peräisin oleva Tanskan lippu. 1400-luvulta peräisin olevan legendan mukaan lippu olisi syntynyt jo 800-luvulla. Legenda kertoo, että kreivi Guifré el Pilós sai taistelussa kuolettavat haavat, jonka jälkeen kuningas Kaarle Kaljupää (toisten versioiden mukaan Ludvig Hurskas) kastoi sormensa vereen ja veti neljä punaista raitaa kreivin kultaiseen kilpeen. Toisen kertomuksen mukaan Guifré olisi vetänyt raidat itse.

Todennäköisemmin lippu on kehittynyt 1000-1100-lukujen esiheraldisista symboleista. Alun perin Senyera on irtautunut Barcelonan kreivikunnan vaakunasta, jossa raidat ovat nykyisestä poiketen pystysuorassa. Kansanperinteen mukaan lippu on aragonialaista alkuperää ja viittaisi 1000-luvun paavillisiin väreihin.

Alun perin Ramón Berenguer IV:n (vuodesta 1150) ja Alfonso II:n käyttämä sukuvaakuna levisi Senyerana kaikille sukuun kuuluvien kreivien hallitsemille alueille sekä myöhemmin kaikkiin Aragonian kruunun alusmaihin. Vanhin säilynyt lippu on vuonna 1238 tapahtuneen Valencian valloituksen aikainen Pendón de la Conquista. Nykyisin lukuisten Espanjan alueiden viralliset liput ja vaakunat pohjautuvat Senyeraan; näihin kuuluvat mm. Aragonia, Baleaarit, Valencia ja useat muut maakunnat ja alueet. Lippua käyttää myös eteläranskalainen Roussillon. Lisäksi lippu on kuvattu Andorran ja monien kaupunkien vaakunoissa. Jotkut epäviralliset liput perustuvat myös Senyeraan; näihin kuuluu esimerkiksi Katalonian itsenäisyyden kannattajien käyttämä Estelada.

Miguel Primo de Riveran (1923-1930) ja myöhemmin Francon (1939-1975) diktatuurien aikana Senyeran käyttö katalaanien kansallissymbolina oli kielletty. Näin lipusta tuli myös frankistisen hallituksen vastustajien symboli.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Senyera on yksi katalaanien itsehallinnon tärkeimmistä symboleista. Tämä johtaa myös katalaanien kansallisylpeyteen sekä vaatimuksiin itsehallinnon laajentamisesta Espanjan valtion sisällä tai täydestä itsenäisyydestä. Kaikissa Katalonian kaupungeissa ja kunnissa lukemattomia ikkunoita ja parvekkeita koristaa pysyvästi Katalonian lippu tai jokin sen muunnoksista, joista tärkein on Estelada.

Muunnoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräitä muunnoksia Senyerasta:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Senyera