Senpai ja kōhai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanilaisissa kouluissa senpai–kōhai-suhde on osa arkipäivän toimintaa jo varhaisesta iästä lähtien

Senpai (jap. 先輩, ’aiempi l. vanhempi kollega’) ja kōhai (jap. 後輩, ’myöhempi l. nuorempi kollega’) viittaavat japanin kielessä epämuodollisen, kahden henkilön välisen hierarkkisen suhteen osapuoliin. Tällaisia suhteita on esimerkiksi järjestöissä, työpaikoilla, kouluissa ja muissa organisaatioissa. Japanilainen yhteiskunta onkin senpai–kōhai-suhteiden läpitunkema.[1][2]

Senpai–kōhai-suhde vaatii aina kaksi osapuolta ja luo osapuolten välille siteen siitä hetkestä lähtien, kun he ovat aloittaneet toiminnan organisaatiossa. Kōhai kunnioittaa senpain korkeampaa ikää ja kokemusta ja puhuu hänelle kohteliaammalla kielimuodolla.

Laajemmin suhde näkyy organisaatioissa ikä- ja työvuosien arvostuksen kautta: nuoret työntekijät eivät tavallisesti saa ylennyksiä heitä vanhempien työntekijöiden ohi, vaikka he olisivatkin osaavampia. Yhteiskunta arvostaa auktoriteettia, komentoketjua ja ikää.[2] Erityisen vahvasti suhde ja samurai-sotilasluokan bushidō-perinne on näkyvillä esimerkiksi budōlajeissa, muun muassa judo-, kyūdō- ja kendō-seurojen harjoittelussa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Blomberg, Catharina: The Heart of the Warrior: Origins and Religious Background of the Samurai System in Feudal Japan, s. 203. Psychology Press, 1994. ISBN 9781873410134. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Matsumoto, Hideyuki: Impact of Japanese Traditional Cultures on Global IS Management 2005. Pacific Asia Conference on Information Systems. Viitattu 9.7.2018.