Semtex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Semtex H -muoviräjähde.

Semtex on muoviräjähde, joka koostuu pentriitistä, heksogeenista ja lisäaineista. Se on kehitetty 1950-luvun lopulla Tšekkoslovakiassa[1]. Se tuli tuotantoon 1960-luvulla[1].

Semtex on muovailtava niin kuin muutkin muoviräjähteet, mutta toimii laajalla lämpötila-alueella. Se tunnetaan julkisuudessa terroristiyhteyksistä, sillä muun muassa suurta huomiota herättäneessä Lockerbien pommi-iskussa käytettiin sitä[2].

Semtex on tehokkain muoviräjähde ja huomattavasti perinteistä TNT:tä tehokkaampaa. Sen painoon suhteutettu räjähdystehoindeksi (R.E. factor) on 1,66 kun TNT:n on 1 (C-4:n 1,34). Riittäväksi määräksi lentokoneen tuhoamiseksi on mainittu 250 grammaa Semtexiä.[3] Lockerbien pommi-iskussa matkustajakoneen tuhosi 12 unssia (noin 340 grammaa) Semtexiä[4].

Semtex A -muoviräjähde.

Semtexin pääosat ovat PETN ja RDX. Semtex H:ssa PETN:iä on 49,8 prosenttia ja RDX:ää 50,2 prosenttia. Semtex A:ssa on PETN:iä 94,3 prosenttia ja RDX:ää 5,7 prosenttia. Räjähdysaineen lisäksi Semtexin koostumukseen kuuluu antioksidanttia, pehmenninainetta ja sidosainetta. Havaitsemisen helpottamiseksi on lisätty vielä etyleeniglykolidinitraattia.

Semtexin keksi vuonna 1966 Stanislav Brebera. Se luotiin maamiinojen raivaukseen sekä käsiteltävyydeltään entisiä räjähdysaineita turvallisemmaksi vaihtoehdoksi kaupallisiin räjäytystöihin.[4] Neuvostoliiton miehitettyä Tšekkoslovakian 1968 Semtexin kehitystyö otettiin pois Breberan käsistä[4].

Semtex sai nimensä Pardubicen (sijaitsee Itä-Tšekissä) esikaupungista Semtínistä, missä tätä räjähdeseosta ensiksi valmistettiin[4]. Valmistajana toimi aluksi Semtín Glassworks, sittemmin VCHZ Synthesia ja nykyisin valtionyhtiö[3] Explosia, a.s..

Semtexiä tuotettiin ensin B 1 -tuotemerkin alla sotilaskäyttöön. Vuodesta 1964 tuotemerkki oli Semtex 1A, vuodesta 1967 Semtex H ja vuodesta 1987 Semtex 10. Semtex 1A:ta käytettiin lähinnä Tšekkoslovakiassa. Semtex H:ta vietiin lähinnä Vietnamiin miinanraivaustarkoituksiin. Vuonna 1981 vienti riskialueille kiellettiin ja Semtexiä sai jatkossa viedä enää Varsovan liiton maihin. Vuonna 1989 vienti lopetettiin tilapäisesti kokonaan.[1]

Semtex oli pitkään C-4:n tavoin lähes mahdotonta havaita[4]. 1990-luvun alussa Explosia a.s. osallistui kansainvälisiin neuvotteluihin Montréalissa koskien muoviräjähteiden merkitsemistä ja uusia keinoja niiden havaitsemisen lisäämiseksi. Tšekkoslovakia oli ensimmäisiä konventin pohjalta tehdyn sopimuksen (DMNB) ratifioineita maita.[1] Sopimuksen mukaan kaupallisiin räjäytystöihin tarkoitetun Semtexin tuli olla kirkkaan puna-oranssia, turvailmaisimissa havaittavaa sekä tehottomampaa kuin sotilaskäyttöön tarkoitettu Semtex[2]. Vienti sallittiin viranomaisten valvomana jälleen vuonna 1991[1]. Myynti aleni romahdusmaisesti, kun se tuli tunnetuksi terroristien käyttämänä räjähteenä.

Terrori-iskut toivat muutoksia koostumukseen, tuotannossa ja jakelussa ammottavia aukkoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muoviräjähteitä ei tunnettu yleisesti ennen terrori-iskuja. Lockerbien johdosta Semtexiin lisättiin metallikomponentteja[3] sekä merkintä-ainetta, joka tuottaa havaittavan hajun. Myös valvontaa laajennettiin viennistä kattamaan koko Semtexin myynti.[4] Uusi Semtex säilyy myös alkuperäistä lyhyemmän aikaa (pehmenninaineen vaikutus katoaa), kolme vuotta edellisen version kahteenkymmeneen verrattuna[3].

Nykyään Semtexiä tuotetaan uutena enää 10 tonnia vuodessa, pääosin Tšekin armeijan käyttöön. Explosian päähuomio on Tšekin armeijan varastoissa olevan vanhan räjähdysainemateriaalin uudelleenkäsittelyssä, merkinnässä ja tuhoamisessa.[1]

Valvonnasta huolimatta Semtexin salakuljetustapauksia on paljastunut.[4] Sitä kerrotaan myös varastettavan huomattavia määriä työmailta myytäväksi mustassa pörssissä[2].

Vuonna 2002 Sunday Mirrorin tutkijat löysivät turvallisuusaukon Pardubicessa sijaitsevalla Semtex-tehtaalla. He kävelivät useampana päivänä kadulta suoraan sisään tehtaaseen kenenkään estämättä ja saivat kierrellä tiloissa vapaasti.[5]

Semtex-nimen muita käyttäjiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pop-ikoni Madonnan vuonna 2006 perustama uusi yhtiö Semtex Girls Ltd. herätti tuotemerkin omistavan räjähdeyhtiön huomion. Tšekkiyhtiö on aikaisemminkin taistellut luvatonta tuotemerkin käyttöä vastaan lakiteitse, mutta päätyi sopimaan mm. tapauksen, joka koski Semtex-nimistä suosittua tšekkiläistä energiajuomaa.[6]

  1. a b c d e f Brief history of plastic explosive Semtex®. Explosia, a.s.. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)
  2. a b c Explosives - Compositions. globalsecurity.org. Globalsecurity.org. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)
  3. a b c d Prague takes charge of Semtex. 24.1.2002. BBC News. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)
  4. a b c d e f g Farnam, Arie: Czechs try to cap plastic explosive sales. The Christian Science Monitor. 26.2.2002. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)
  5. Johnson, Graham: We walk into Semtex factory. Sunday Mirror. 17.11.2002. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)
  6. Velinger, Jan: Explosives firm weighs steps against Madonna over Semtex. 2.3.2006. Radio Praha. Viitattu 20.10.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]