Semmeringin rautatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Semmeringin rautatie kulkee vuoristossa.

Semmeringin rautatie on Itävallassa sijaitseva rautatie, joka kulkee Gloggnitzistä Semmeringsolan kautta Mürzzuschlagiin. Se oli Euroopan ensimmäinen vuoristossa kulkeva normaaliraiteinen eli 1 435 millimetrin levyinen rautatie. Vuonna 1854 valmistunut rautatie on edelleen käytössä.

Kalte Rinnen viadukti.

Semmeringin rautatie on 41 kilometrin pituinen, ja korkeuseroa radalla on 460 metriä. Radalla on 14 tunnelia, 16 viaduktia, yli 100 kivisiltaa ja 11 pientä rautasiltaa. Rautatien rakentamiseen osallistui 20 000 työntekijää kuuden vuoden ajan.

Semmeringin rautatiellä käytettiin ensimmäistä kertaa normaaliraiteisella rautatiellä yli 25 ‰ pituuskaltevuutta (metrin korkeusero 40 metrin matkalla) ja jopa 190 metrin kaarresäteitä. Näitä varten tarvittiin myös uuden tyyppisiä vetureita. Radan suunnittelija Carl Ritter von Ghega käytti veturien suunnitteluun uusinta tekniikkaa. Rautatien suunnittelussa yhtenä ongelmana oli myös etäisyyksien mittaaminen, joka vaati uusia työkaluja ja menetelmiä.

Semmeringin rautatietä pidettiin jo valmistuessaan harmonisena teknologian ja luonnon kokonaisuutena. Rautatie avasi Semmeringin alueen matkailulle 1900-luvun vaihteessa.

Vuonna 1998 Semmeringin rautatie nimettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Semmeringin rautatie.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.