Sembramännyn siemen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Siperiansembran kuorimattomia siemeniä

Sembramännyn siemen on lähinnä Siperian ruokavalioon kuuluva ravinteikas luonnontuote. Niitä saadaan siperialaisen sembramännyn kävyistä. Myös pinjan ja eräiden muiden mäntyjen siemeniä käytetään vastaavalla tavalla ravinnoksi.

Sembransiemenet ovat noin puolen senttimetrin mittaisia, maapähkinöitä muistuttavia, ja niissä on heikko havupuun maku. Siemeniä on käytetty runsaan ravintopitoisuutensa ja hyvän makunsa vuoksi ravinnoksi sellaisenaan sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin jauhettuna. Muun muassa spriihin uutettuna saadaan hyvänmakuista giniin verrattavaa väkevää alkoholijuomaa, jonka tarkoitus on kuitenkin alun perin ollut lääkinnällinen. Siemenöljystä tehdään myös luonnonlääkintävoiteita esimerkiksi ihottumiin. Siemenissä on proteiineja, rasvahappoja, A- ja E- sekä liukoisia B-ryhmän vitamiineja.[1]

Sembramännyn siemeniä syövät ihmisen lisäksi monet muut eläimet, erityisesti pähkinähakki.[2] Sembransiementen käytöstä kertoo muun muassa myös romaani Taigan erakot.

Makuaistin häiriö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erityisesti Kiinasta peräisin olevista sembransiemenistä voi saada ohimenevän makuaistin häiriön: Pari päivää nauttimisen jälkeen on tullut karvas tai metallinen maku suuhun, vaikka siemenissä ei ole todettu torjunta-aine- tai raskasmetallijäämiä. Kiusallinen oire katoaa noin viikossa. [3] On epäilty, että makuaistin häiriön aiheuttaisivatkin jonkin muun lajin kuin siperiansembran, kenties koreansembran siemenet.[4] Dysgeusian varsinainen syy on edelleen tuntematon.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Кедровый орех www.soznanie.info. Viitattu 7.6.2010.
  2. Pähkinähakki herkuttelee sembransiemenillä Pohjalainen. 14.11.2008. Viitattu 7.6.2010.
  3. Taste disturbances after pine nut ingestion European Journal of Emergency Medicine. maaliskuu 2001. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
  4. Roger Hyam: Bitter taste after eating for days – caused by pine nuts? Roger Hyam -blogi. 8.10.2008. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
  5. Christopher Middleton: Pine mouth puzzle: Why do these nuts leave you with a bitter taste? The Daily Mail. 18.5.2009. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)