Seija-myrsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seija-myrsky oli Suomea 13. joulukuuta 2013 koetellut harvinaisen voimakas talvimyrsky. Myrskyn on kuvailtu olleen paikoin jopa voimakkaampi kuin joulukuussa 2011 riehuneen Tapani-myrskyn.[1] Myrskyn aikana kovin maa-alueilla mitattu puuska oli 29,8 m/s, ja se mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Merialueilla kovin puuska mitattiin Raumalla, ja sen nopeus oli 36,8 m/s.[1] Kovin keskituuli merellä, 30,7 m/s, mitattiin Kaskisissa, ja se sivusi voimassa olevaa keskituuliennätystä. Noin 31 m/s keskituuli on mitattu Suomessa nyt neljä kertaa (30,5–31,4 m/s). Aallokko oli Seija-myrskyssä kovaa Suomen merialueilla, erityisesti Selkämerellä, jossa merkitsevä aallonkorkeus oli lähes 6 metriä. Merivesi myös nousi korkealle länsirannikolla ja Suomenlahden itäosissa.

Myrsky katkoi sähköt yli 200 000 kotitaloudelta eli yhtä monelta kuin Tapani- ja Eino-myrskykin. Eniten sähköttömiä asiakkaita oli Lounais-Suomessa, jossa noin 86 000 kotitaloutta oli ilman sähköä.[2] Myös rataverkko kärsi vahinkoja, kun neljä rataa oli poikki kaatuneiden puiden takia.[3] Myrsky tuhosi metsää maa- ja metsätalousministeriön mukaan arviolta 15–60 miljoonan euron arvosta. Pelastuslaitoksia hälytettiin myrskyn takia vahingontorjuntatehtäviin 1 040 kertaa.

Seija-myrskyn aikana Kainuuseen, osaan Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappiin satoi jopa 20 senttiä lunta, mikä yhdessä kovan tuulen kanssa lisäsi etenkin Kainuun eteläosissa sähkökatkosten määrää.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.