Seija-myrsky

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Seija-myrsky oli Suomea 13. joulukuuta 2013 koetellut harvinaisen voimakas talvimyrsky. Myrskyn on kuvailtu olleen paikoin jopa voimakkaampi kuin joulukuussa 2011 riehuneen Tapani-myrskyn.[1] Myrskyn aikana kovin maa-alueilla mitattu puuska oli 29,8 m/s, ja se mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Merialueilla kovin puuska mitattiin Raumalla ja sen nopeus oli 36,8 m/s.[1] Kovin keskituuli merellä, 30,7 m/s, mitattiin Kaskisissa, ja se sivuaa voimassa olevaa keskituuliennätystä. Noin 31 m/s keskituuli on mitattu Suomessa nyt neljä kertaa (30,5–31,4 m/s). Aallokko oli Seija-myrskyssä kovaa Suomen merialueilla, erityisesti Selkämerellä, jossa merkitsevä aallonkorkeus oli lähes kuusi metriä. Merivesi myös nousi korkealle länsirannikolla ja Suomenlahden itäosissa.

Myrsky katkoi sähköt yli 200 000 kotitaloudelta, mikä on yhtä suuri luku kuin mitä Tapani- ja Eino-myrskyn aikana koettiin. Eniten sähköttömiä asiakkaita oli Lounais-Suomessa, jossa noin 86 000 kotitaloutta oli ilman sähköä.[2] Myös rataverkko kärsi vahinkoja, kun neljä rataa oli poikki kaatuneiden puiden takia.[3] Myrsky tuhosi metsää maa- ja metsätalousministeriön mukaan arviolta 15–60 miljoonan euron arvosta. Pelastuslaitoksia hälytettiin myrskyn takia vahingontorjuntatehtäviin 1 040 kertaa.

Seija-myrskyn aikana Kainuuseen, osaan Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappiin satoi jopa 20 senttiä lunta, joka lisäsi etenkin Kainuun eteläosissa sähkökatkosten määrää kovan tuulen lisäksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.