Segunda División RFEF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Segunda División RFEF on Espanjan jalkapallon neljänneksi korkein sarjataso. Sen yläpuolella ovat ammattilaissarjat Primera División ja Segunda División sekä puoliammattilais- ja amatöörijoukkueista koostuva Primera División RFEF. Sen alapuolella pelataan Tercera División RFEF.

Pelijärjestelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segunda División RFEF:ssä on 90 joukkuetta jaettuna viiteen alueelliseen lohkoon, jotka vastaavat Espanjan itsehallintoalueita ja niiden jalkapalloliittoja lukuun ottamatta Andalusiaa, joka on jaettu suuren kokonsa vuoksi kahteen lohkoon. Myös Pohjois-Afrikassa sijaitsevien Ceutan ja Melillan joukkueet pelaavat Andalusian lohkoissa.

Kussakin lohkossa pelataan kaksinkertainen sarja eli jokainen joukkue kohtaa toisensa kahdesti kaudessa, kerran koti- ja kerran vieraskentällä. Voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden. Kauden päätteeksi lohkojensa eniten pisteitä keränneet joukkueet julistetaan Segunda División RFEF:in mestareiksi.

Nousijat ja putoajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden päätteeksi jokaisen lohkon voittaja nousee suoraan Primera División RFEF:iin. Lohkojen 2-5 sijoittuneet joukkueet pääsevät nousukarsintoihin. Joukkueet arvotaan neljään viiden joukkueen karsintalohkoon siten, että jokaisessa on yksi omassa lohkossaan ensimmäiseksi, toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi sijoittunut joukkue. Saman lohkon joukkueita ei voi arpoa samaan karsintalohkoon. Karsintojen ensimmäisessä vaiheessa pelataan kaksiosainen ottelu omassa lohkossaan ykköseksi ja neljänneksi sijoittuneen sekä toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneen joukkueen välillä. Toisessa vaiheessa näiden parien voittajat pelaavat keskenään toisen kaksiosaisen ottelun, jonka voittajat nousevat Primera División RFEF:iin.

Jokaisen lohkon viisi heikointa joukkuetta putoaa kauden päätteeksi Tercera División RFEF:iin. Lohkojen 1, 3 ja 4 sijalle 13. sijoittuneet joutuvat putoamiskarsintoihin.

Reservijoukkueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa pelaa myös useiden seurojen reservijoukkueita. Reservijoukkue ei kuitenkaan voi pelata samalla sarjatasolla seuran muiden joukkueiden kanssa, joten mikäli edustusjoukkue tai toinen reservijoukkue putoaa Primera División RFEF:stä Segunda División RFEF:iin, pudotetaan Tercerassa pelannut reservijoukkue automaattisesti aluesarjoihin sarjasijoituksestaan riippumatta. Reservijoukkue ei voi myöskään osallistua nousukarsintoihin, mikäli seuran toinen joukkue pelaa Primera División RFEF:ssä.

Cup-kilpailut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segunda División RFEF lohkovoittajat pääsevät mukaan seuraavan kauden Copa del Reyhin.[1] Muut pelaavat Copa RFEF:ssä Primera División RFEF:n joukkueiden kanssa.[2]

Nimellä Tercera División pelattiin ensimmäisen kerran kaudella 1929–1930, joka oli Espanjan kansallisen sarjajärjestelmän historian toinen kausi. Tuolloin se toimi kolmanneksi korkeimpana sarjatasona, heti Segunda Divisiónin alapuolella. Ensimmäisellä kaudella sarjassa pelasi 33 joukkuetta, jotka oli jaettu kahdeksaan lohkoon. Kunkin lohkon voittaja eteni pudotuspeleihin, joiden viimeisessä vaiheessa Castellón voitti Barakaldon ja nousi Segundaan.[3] Kaudesta 1977–1978 eli Segunda División B:n perustamisesta lähtien Tercera on ollut neljäs sarjataso.

  1. Spain – List of Cup Finals RSSSF. Viitattu 9.6.2008.
  2. Spain – List of Copa RFEF Finals RSSSF. Viitattu 9.6.2008.
  3. Spain, Final Tables 1928–1939 RSSSF. Viitattu 9.6.2008.