Seeprahyppijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seeprahyppijä
Salticus.scenicus.6915.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Heimo: Hyppyhämähäkit Salticidae
Suku: Salticus
Laji: scenicus
Kaksiosainen nimi

Salticus scenicus
Clerck, 1757

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Seeprahyppijä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Seeprahyppijä Commonsissa


Seeprahyppijä (Salticus scenicus) on hyppyhämähäkkien (Salticidae) heimoon kuuluva laji. Se on saanut nimensä mustavalkoraidallisesta väristään ja tavasta hypätä vihollisen kimppuun. Maailmalla seeprahyppijät ovat melko yleinen laji. Suomessa niitä voi löytää lähes koko maassa, mutta se on yleisempi eteläosissa.

Seeprahyppijät eivät valmista pyyntiverkkoa, vaan luottavat nopeuteensa. Ne metsästävät pieniä hyönteisiä hyppimällä niiden kimppuun. Myös pystysuoralla pinnalla hyppiminen onnistuu seeprahyppijältä, sillä ne kiinnittävät rihman alustaansa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naarasseeprahyppijät ovat 5-7 millimetriä pitkiä ja koiraat 5-6 mm. Koirailla on yleensä naaraita ohuemmat jalat ja valtavat leuat. Tämä lajin ehkä silmiinpistävin piirre on hyppyhämähäkeille tyypillinen etummaisten silmien suuri koko. Niissä on hyvä syvyysnäkö, jonka ansiosta hyppyhämähäkit pystyvät tarkentamaan katseensa saaliiseen tai muuhun kohteeseen äärimmäisen tarkasti. Hyppyhämähäkkien tapaan seeprahyppijällä on muihin hämähäkkityyppeihin nähden ainutlaatuinen rakenne: se pystyy kääntämään ja liikuttamaan ruumiinsa etuosaa eri suuntiin kuten päätä, joten sen on helppo tarkkailla ympäristöään eri suunnista. Lajin scenicus nimi tarkoittaa näyttelijää, sillä seeprahyppijät ovat usein tietoisia ihmisistä. Ne nostavat päätä ja muuttavat käyttäytymistään ihmisten lähellä.

Salticus scenicus-o 01.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]