Scott Sheppard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scott Sander Sheppard
Henkilötiedot
Kansalaisuus Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Opinnot Filosofian tohtori
Tutkimusalue tähtitiede, kuut, asteroidit ja pienet taivaan kappaleet
Tunnetut työt Tutkimukset Saturnuksen ja Jupiterin kuista
Palkinnot
  • 2001 ja 2003 ARCS:n vuoden tutkija
  • Hubble Fellow
  • Asteroidi (17898) on nimetty Scott Sheppard:in mukaan
  • Planeettatieteen Farinella-palkinto (2019)
Aiheesta muualla
dtm.carnegiescience.edu/people/scott-s-sheppard

Scott Sander Sheppard on yhdysvaltalainen tähtitieteilijä, joka on löytänyt monta kuuta, komeettaa ja pieniä taivaankappaleita ulkoisesta linnunradasta.[1]

Sheppard opiskeli Havaijin yliopistossa, josta hän valmistui maisteriksi vuonna 2001 ja tohtoriksi 2004. Hänen tohtorin väitöstyönsä oli Small Bodies in the Outer Solar System.[1] Väitöstyö käsittelee pieniä taivaan kappaleita ulkoisessa linnunradassa.

Tutkimus Saturnuksen kuista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2019 Sheppardin johtama ryhmä löysi 20 uutta kuuta Saturnuksen kieroradalta. Tämä nosti Saturnuksen kuiden kokonaismäärän 82:een ylittäen Jupiterin, jolla on 79.

Jokainen löydetyistä Sheppardin ryhmän löytämistä kuista on halkaisijaltaan noin viisi kilometriä tai kolme mailia. Seitsemäntoista niistä kiertää planeettaa vastapäivään, mikä tarkoittaa, että niiden liike on päinvastainen kuin planeetan pyöriminen akselinsa ympäri. Kolme muuta kuuta kiertävät samaan suuntaan kuin Saturnus pyörii.

Kaksi kuuta on lähempänä planeettaa ja kestää noin kaksi vuotta matkustaa kerran Saturnuksen ympäri. Kauemmilla retrogradisilla kuilla ja yhdellä progradikuulla kestää yli kolme vuotta kiertoradan suorittamiseen.

"Näiden kuiden kiertoradan tutkiminen voi paljastaa niiden alkuperän, sekä tietoa Saturnusta ympäröivistä olosuhteista sen muodostumishetkellä", Sheppard kertoi.[2]

Tutkimus Jupiterin kuista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheppardin johtama ryhmä löysi keväällä 2017 kaksitoista Jupiteria kiertävää uutta kuuta. Tämä nosti Jupiterin tunnettujen kuiden kokonaismäärän 79:ään.

Ryhmä havaitsi ensin kuut, kun he etsivät aurinkokunnan hyvin kaukaisia ​​kohteita, osana mahdollisen massiivisen planeetan löytämistä kaukana Pluton takaa.[3]

  1. a b Dr. Scott S. Sheppard carnegiescience.edu. 23.8.2021. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)
  2. Planetary Satellite Discovery Circumstances ssd.jpl.nasa.gov. Viitattu 4.6.2023.
  3. Planetary Satellite Discovery Circumstances ssd.jpl.nasa.gov. Viitattu 4.6.2023.