Koordinaatit: 50°9′N, 8°32′E

Schwalbach am Taunus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schwalbach am Taunus
Schwalbach am Taunuksen historiallinen raatihuone
Schwalbach am Taunuksen historiallinen raatihuone
vaakuna
vaakuna

Schwalbach am Taunus

Koordinaatit: 50°9′N, 8°32′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Main-Taunus-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 6,47 km²
Korkeus 136 m
Väkiluku (2020) 15 391[1]
 – Väestötiheys 2 379 as./km²
Postinumero 65824
Suuntanumero(t) 06196

Schwalbach am Taunuksen sijainti Main-Taunuksen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Schwalbach am Taunus on kaupunki Main-Taunuksen piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se on osa Reinin–Mainin konurbaatiota, ja kuuluu Frankfurt am Mainin läntiseen esikaupunkialueeseen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torialue

Schwalbach am Taunus rajoittuu kaakossa Frankfurt am Mainiin, luoteispuolella sijaitsee Taunus-vuoristo. Etäisyys Frankfurtin keskustan Hauptwachelle on yksitoista kilometriä kaakkoon.[2] Pohjoisessa Schwalbach am Taunus rajoittuu Hochtaunuskreisin piirikuntaan. Frankfurtin lentoasema sijaitsee Schwalbach am Taunuksen eteläpuolella.

Schwalbachin keskiosassa sijaitsee historiallinen vanhakaupunki, Alt-Schwalbach, ja pohjoisosassa 1960-luvulla rakennettu mallikaupunki Limesstadt. Schwalbachin eteläosa on kapea Frankfurtia kohtia työntyvä maakaistale Sulzbachin ja Eschbornin välissä, siellä sijaitsee osa Arboretum Main-Taunus-puistosta, joka levittäytyy usean kunnan alueelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwalbach am Taunuksen alueella on asuttu jo kivikaudella. Paikkakunnalta on tehty myös löytöjä, jotka viittaavat roomalaiseen ja frankkilaiseen asutukseen. Varhaisin kirjallinen maininta paikkakunnasta on vuodelta 781 muodossa villa Sualebach. Se pysyi vuosisatoja vähäisenä, epäitsenäisenä maalaiskylänä, jonka väkiluku oli enintään 300. Paikkakuntaa hallitsivat vieraan vallan edustajat Burg Schwalbachista käsin. Vuonna 1635 Schwalbach liitettiin Mainzin vaaliruhtinaskuntaan.[3]

Schwalbach liitettiin 1806 Nassaun herttuakuntaan, joka taasen liitettiin kokonaisuudessaan Preussiin 1866. Vuosisadan loppua kohden paikkakunnan elinkeinorakenne alkoi muuttua talonpoikaisesta teollisemmaksi, lähinnä Frankfurtin vaikutuksesta. Väkiluku kasvoi tasaiseen tahtiin, ja oli vuonna 1956 noin 3 300. Schwalbachin historian suuri murros oli Limes-nimisen kerrostalolähiön rakentaminen 1960-luvulla. Limesstadt suunniteltiin mallikaupungiksi, jossa on korkea elämänlaatu. Schwalbachin väkiluku moninkertaistui lyhyessä ajassa, vuonna 1970 asukkaita oli noin 14 000. Paikkakunta sai kaupunkioikeudet 9. toukokuuta 1970. Niin ikään 1970-luvulla se liitettiin Frankfurtin paikallisjunajärjestelmään.[3]

Schwalbachin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Burg Schwalbach ja 1750-luvulla rakennettu St.-Pankratius-kirkko.[4]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwalbach am Taunuksen elinkeinot painottuvat palveluammatteihin. Kaupungissa toimii useita korkean teknologian yrityksiä.[5]

Schwalbach am Taunus on Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piirissä, asemia on kaksi: Schwalbach am Taunus (Limes) ja Schwalbach Nord. Kaupungista on tehokas maantieyhteys BAB 5:n ja BAB 66:n risteysalueelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Bevölkerung in Hessen am 30.09.2020 nach Gemeinden Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 18.4.2021. (saksaksi)
  2. Entfernung Schwalbach am Taunus, Hessen, DEU_ Luftlinie.org. Viitattu 3.5.2021. (saksaksi)
  3. a b Geschichte der Stadt Schwalbach am Taunus Schwalbach.de. Magistrat der Stadt Schwalbach am Taunus. Viitattu 18.4.2021. (saksaksi)
  4. Tabellarische Darstellung der Geschichte der Stadt Schwalbach am Taunus Schwalbach.de. Magistrat der Stadt Schwalbach am Taunus. Viitattu 18.4.2021. (saksaksi)
  5. Global operierende Unternehmen Schwalbach.de. Magistrat der Stadt Schwalbach am Taunus. Viitattu 18.4.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Schwalbach am Taunus.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Schwalbach am Taunus