Scho-Ka-Kola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scho-Ka-Kola-peltirasia.

Scho-Ka-Kola on saksalainen suklaamakeinen. Scho-Ka-Kola sisältää kofeiinia, kaakaota, kahvia ja kolapähkinää. Rasian sisällä on 16 palaa erittäin kofeiinipitoista suklaata, joka on jaettu valmiiksi kahteen kahdeksan palan kerrokseen. Rasia ja resepti ovat muuttuneet vain vähän vuoden 1936 tuotteen julkaisun jälkeen. Scho-Ka-Kolaa valmistetaan sekä tummasta että maitosuklaasta. Myös täysmaidosta valmistettu versio on saatavana sinisessä rasiassa.

Suomen virallinen Scho-Ka-Kolan maahantuoja on Varusteleka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scho-Ka-Kola-maitosuklaa.
Suklaapaloja

Scho-Ka-Kola esiteltiin natsi-Saksan vuoden 1936 kesäolympialaisten aikana.[1] Tuotteen kerrottin tuolloin olevan ”sporttisuklaata” stimuloivalla vaikutuksella.

Toisen maailmansodan aikana tuotetta kutstuttiin ”lentäjän suklaaksi”, sillä suklaata jaettiin paljon Luftwaffen lentäjille. Suklaa oli myös tärkeä osa jalkaväen muonitussysteemiä. Suklaa väitetysti korotti moraalia ja sai myös väsyneeseen sotilaaseen puhtia.[2] On tosin liikkunut huhuja, että nämä sotilaille tuolloin jaetut suklaat olisivat sisältäneen muitakin stimulantteja.

Liittoutuneiden miehityksen aikana suklaata jaettiin myös saksalaisille siviileille.

Ainesosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokeri, kaakaovoi, täysmaitojauhe, kaakaomassa, kahvi (2,6 %), kolapähkinäjauhe (1,6 %), emulgointiaineet: soijalesitiini ja aromi (E476). Kofeiinia tuote sisältää 200 milligrammaa 100 grammaa kohden.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scho-Ka-Kolan kotisivut scho-ka-kola.de. Viitattu 10.8.2015. (saksaksi)
  2. a b Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, tumma Varusteleka.fi. Viitattu 19.8.2015.