Schapelle Corby
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Lähteettömät tiedot voi poistaa. |
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty päivitettäväksi, koska sen sisältö on osin vanhentunut. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: ei ole ollut vuosikausiin enää vangittuna |
Schapelle Leigh Corby (s. 10. heinäkuuta 1977) on australialainen nainen, joka jäi kiinni 4,1 kannabiskilon tuonnista Balille, Indonesiaan.
Corby on tuomitsemisestaan huolimatta pysynyt aina kannassaan, että ulkopuolinen henkilö oli asettanut huumausaineet hänen laukkuunsa eikä Corby itse ollut tietoinen niistä. Tapaus herätti laajaa mediahuomiota länsimaissa, varsinkin Australiassa.
Corby tuomittiin 20 vuoden vankeusrangaistukseen.
Ennen pidätystä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Corby asui Queenslandissa. Hän tutustui vuonna 1996 japanilaiseen Kimiin, jonka kanssa hän meni parin vuoden päästä naimisiin. Pari kuitenkin erosi vuonna 2000. Corby oli vieraillut Balilla viisi kertaa 16-vuotiaasta lähtien.
Pidätys ja tuomio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Corby saapui 8. lokakuuta 2004 Ngurah Rain lentoasemalle Denpasariin. Hänen laukustaan löytyi 4,1 kg kannabiserä. Huumeet löytänyt tullivirkailija kertoi oikeudessa, että Corby oli tätä ennen yrittänyt estää häntä avaamasta laukkua. Corby kiisti väitteen ja kertoi avanneensa laukun tullivirkailijan niin pyydettyä. Corby ja hänen puolustuksensa kertoivat, ettei Corby tiennyt kuljettamastaan kannabiserästä ennen sen löytöä lentoasemalla.
Australialainen vanki John Patrick Ford vietiin todistamaan Indonesiaan. Hän kertoi kuulleensa vankilassa keskustelun, jossa ilmeni, että yksi miehistä oli asettanut kannabiksen Corbyn laukkuun Brisbanessa tarkoituksella, että hänen kumppaninsa olisi ottanut sen vastaan Sydneyssä. Huumeiden alkuperää ei koskaan selvitetty.
Corbyn tuomitseminen näytettiin televisiossa suorana lähetyksenä Australiassa. 27. toukokuuta 2005 hänet tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan. Lisäksi hän sai sakkoja 100 000 000 Indonesian rupiaa. Sakon maksamatta jättäminen tietäisi Corbylle kuuden kuukauden lisää vankeustuomioon. Päätöksestä valitettiin, ja 14. lokakuuta tuomio alennettiin 15 vuoteen. Juttu eteni Indonesian korkeimpaan oikeuteen saakka, ja 19. tammikuuta 2006 Corbyn alkuperäinen 20 vuoden tuomio palautettiin. Lisäksi oikeus määräsi laukun ja huumausaineet tuhottaviksi sen merkiksi, että tapaus oli loppuun käsitelty.
17. elokuuta 2006 Corbylle myönnettiin Indonesian itsenäisyyspäivän kunniaksi kahden kuukauden alennus tuomioon, ja 26. joulukuuta hän sai vielä kolmannen kuukauden anteeksi hyvän käytöksen ansiosta. Corby vapautuu näillä näkymin heinäkuussa 2024. On mahdollista, että hänet siirrettäisiin istumaan tuomiotaan Australiaan osana maiden välistä vanginvaihto-ohjelmaa. Corby itse on kertonut, ettei hän ole halukas siirtymään australialaiseen naisvankilaan.
Corbyn tuomitseminen johti protesteihin suuntaan ja toiseen. Australiassa yli 100 000 allekirjoitti adressin Corbyn vapauttamisen puolesta. 5. kesäkuuta 2005 mielenosoittajia kerääntyi Australian-suurlähetystöön Jakartaan vaatimaan Corbylle kuolemanrangaistusta huumekauppiaana. Corbyltä ilmestyi marraskuussa 2006 omaelämäkerrallinen teos My Story.
Kirjallisuutta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Eamonn Duff: Sins of the Father. Allen & Unwin, 2011. ISBN 978-1-74237-817-6. (englanniksi)
- Tony Wilson: Schapelle: The Facts, The Evidence, The Truth. New Holland, 2008. ISBN 1-74110-711-3. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Snapped with alleged dealer The Sydney Morning Herald. 11.12.2005. (englanniksi)
- Here's a thriller for a long flight The Sydney Morning Herald. 21.9.2005. (englanniksi)
- I ask for you... to find me innocent The Age. 29.4.2005. Melbourne. (englanniksi)
- Rob Taylor: Crowe heartbroken at Corby's plight The Age. 22.4.2005. Melbourne. (englanniksi)
- Tod: Sentencing Schapelle A Drug-Induced Discussion on the Differences between Australia and Southeast Asia Overland. Arkistoitu 29.8.2007. (englanniksi)
|