Scalable Link Interface

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Scalable Link Interface, lyhyemmin SLI, on Nvidian kehittämä näytönohjainliitäntä, joka mahdollistaa jopa neljän näytönohjaimen liittämisen rinnakkain tuomaan lisää laskentatehoa.

Ensimmäiset näytönohjaimet, joissa oli SLI tuki, olivat edesmenneen Nvidian ostaman 3DFX:n valmistamat PCI-liitäntäiset Voodoo2-näytönohjaimet, joita saattoi liittää kaksi rinnakkain. Kaupoissa Voodoo2 -näytönohjaimia oli vuonna 1998.

3DFX:llä SLI tuli lyhenteenä sanoista Scan-Line Interleave. Myöhemmin Nvidia osti konkurssikypsäksi ajautuneen 3DFX:n, mutta ei ryhtynyt hyödyntämään ominaisuutta. Ominaisuuden hyödyntäminen tuon ajan koneissa olisi tiennyt paluuta taaksepäin, sillä Nvidian ostaessa 3DFX:n yleisin käytössä oleva näytönohjaimen liitäntätapa oli vaihtunut PCI:stä AGP-liitäntään.

Kun PCI -Express tuli näytönohjaimien liitäntätavaksi, Nvidia ryhtyi hyödyntämään ominaisuutta uusissa, GeForce 6xxx -sarjan näytönohjaimissaan. Ensimmäisen sukupolven SLI vaati näytönohjaimilta lähes täydellistä yhteneväisyyttä. Tämä ominaisuus otettiin käyttöön vuonna 2004. Myöhemmin tämä rajoitus on pystytty osittain kiertämään: nykyään voi kahden eri valmistajan näytönohjain toimia SLI tilassa, jolloin käytetään hitaamman näytönohjaimen kellotaajuuksia molemmissa. Näytönohjainten muistimäärän pitää olla sama ja niiden grafiikkaprosessoreiden pitää olla samaa sukupolvea. Esimerkiksi G80 ja G92 eivät toimi yhdessä. G80 ja G80 toimivat yhdessä, kuten G92 ja G92 grafiikkapiirilliset näytönohjaimet. Näytönohjainten valmistajalla ei ole vaikutusta, esimerkiksi Asuksen, ja Club 3D:n näytönohjaimet toimivat yhdessä, mikäli grafiikkapiirit ovat molemmissa samat ja emolevy tukee SLI tilaa.

Sli jakaa piirrettävän datan kahdelle/kolmelle näytönohjaimelle rinnakkain. Optimaalisessa tilanteessa SLI kykenee lähes kaksinkertaistamaan tuotettavien pikseleiden määrän.

SLI mahdollistaa eri tapoja jakaa työ korttien välillä:

  • Split Frame Rendering (SFR) joka analysoi renderöitävän kuvan vaatiman työn määrän, ja jakaa työn tasan molempien korttien välille.
  • Alternate Frame Rendering (AFR)
  • SLI Antialiasing

2 GPU:ta yhdellä näytönohjaimella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2005 Gigabyte Tecnology julkaisi GV-3D1 - koodinimellisen näytönohjaimen. Näytönohjain oli sama, kuin GeForce 6600 -sarjan muutkin näytönohjaimet, mutta siinä oli kaksi GPU:ta.[1] Näytönohjain ei ollut suuri myyntimenestys, sillä alkuvaiheessa sitä oli mahdollista käyttää vain GIGABYTE:n omissa emolevyissä.

Maaliskuussa 2006 Asus toi markkinoille N7800 GT dual -näytönohjaimen. Viritys oli hieman samanlainen, kuin GIGABYTE:n vuonna 2005 tuoma näytönohjain, mutta siinä oli 2 kpl 7800 gt:n ytimiä yhdellä piirillä. Tämä tuote ei ollut mikään myyntihitti, sillä sen hinta oli n $800.

Lisäksi näytönohjain toimi vain Nvidian NForce 4 -sarjan emolevyillä.

Nvidian 9000-sarjan lippulaiva GeForce 9800 GX2 sisältää myös kaksi sisäistä grafiikkasuoritinta, ja tämän lisäksi tukee quad-SLI -liitäntää, joka mahdollistaa kahden (4 ytimen) rinnakkaisen näytönohjaimen käytön.

Lucid Hydra piirillä kyetään toistaiseksi kiertämään crossfiren ja SLIn rajoitukset sekä tasaamaan korttien välistä kuormaa.[2] Tämä saattaa tarkoittaa crossfiren ja SLIN aikakauden päättymistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]