Savikkakasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savikkakasvit
Jauhosavikka (Chenopodium album)
Jauhosavikka (Chenopodium album)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Savikkakasvit Chenopodiaceae
Vent.

Savikkakasvit (Chenopodiaceae) on aiemmin tunnistettu siemenkasviheimo, jonka suvut sisällytetään nykyisessä luokittelussa revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon. Savikkakasvit ovat ruohoja tai pensaita, joita kasvaa eri puolilla maailmaa kasvupaikkana yleensä arot ja merenrannat[1]. Muutamista lajeista on kehittynyt laajalle levinneitä rikkaruohoja, ja muutamia kasvatetaan ravinnoksi. Savikkakasveja käytetään myös koristekasveina. Kaksisirkkaisiin siemenkasveihin kuuluvassa alaheimossa on noin 1 400 lajia.[1]

Monet aiemmin savikkakasveihin luokitellut suvut, kuten savikat ja maltsat, on siirretty uusimmassa luokittelussa alaheimoon Chenopodioideae. Toisaalta merkittävä osa entisistä savikkakasveista sijoitetaan muihin revonhäntäkasvien alaheimoihin, kuten Betoideae, Salicornioideae ja Salsoloideae.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verson perusrakennetta vertailtaessa savikkakasvit eivät ole perusrakenteeltaan samanlaisia. Suuri osa ruohoista on pystyjä, ja osa niistä on melkein haarattomia, mutta toiset ovat rentoja, tyvestä eri suuntiin haarautuvia.

Savikkakasveja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tietokeskus spectrum. WSOY, 1979. ISBN 951-0-07249-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]