Savielly Tartakower

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savielly Tartakower
Henkilötiedot
Koko nimi Ksawery Tartakower
Syntynyt22. tammikuuta 1887
Kuollut4. tammikuuta 1956 (68 vuotta)
Kansalaisuus Puola puolalainen
Ranska ranskalainen
Shakinpelaaja
Titteli Suurmestari

Savielly Tartakower (22. tammikuuta 1887 Rostov-na-Donu4. tammikuuta 1956 Pariisi) oli puolanjuutalainen shakin suurmestari. Hänet tunnetaan englanniksi etunimellä Saviely tai Savielly ja ranskaksi Xavier Tartacover tai Xavier Tartakover,

Tartakowerin ollessa 12-vuotias hän muutti yhdessä perheensä kanssa Venäjältä Itävalta-Unkariin, missä he asettuivat Wieniin. Tartakower opiskeli lakia Wienin ja Geneven yliopistoissa ja kiinnostui opiskeluaikanaan shakista tutustuen pelaajiin Wienin kahviloissa. Hän tapasi merkittäviä tuon ajan mestareita: Carl Schlechterin, Geza Maroczyn, Milan Vidmarin ja Richard Rétin.

Tartakowerin ensimmäinen saavutus oli voitto Nürnbergissä 1906, sitten Hastingsissä 1927 ja 1928 sekä Liègessä 1930. Vierailtuaan New Yorkin eläintarhassa Tartakower keksi orankiavauksen 1. b4. Hän oli avausekspertti muun muassa kuningatargambiitissa, jossa hän keksi uusia muunnelmia ja ideoita.

Tartakower oli kuulu sanonnoistaan ja pani muiden muassa suomalaisen Eero Böökin matalaksi hänen ehdotettuaan antautumista Tartakowerin ollessa häviöasemassa: "ajatelkaa sentään käytöstänne". "Virheet vain odottavat tekijäänsä" sekä "on parempi uhrata vastustajan nappuloita" olivat muita tunnettuja aforismeja.

Hän kirjoitti muun muassa kirjat: The Hypermodern Games of Chess ja My Best Games of Chess 1905–1954.