Sauvaspiraaligalaksi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sauvaspiraaligalaksi NGC 1300

Sauvaspiraaligalaksi eli tyypin SB galaksi on galaksi, jossa havaitaan spiraalihaarojen eli kierteishaarojen lisäksi sauvoja. Linnunradan katsotaan nykyisin olevan sauvaspiraaligalaksi tyyppiä SBbc. Esimerkiksi NGC 1300 on litistyneen S:n muotoinen sauvaspiraaligalaksi. Sauvamainen rakenne ympäröi sauvaspiraaligalaksin elliptistä ydintä. Sauvaspiraalit luokitellaan laajuutensa mukaan alaluokkiin SBa, SBb ja SBc. SBa on suppein, SBc on laajin.lähde?

SBm-galaksit ovat kääpiösauvaspiraaligalakseja. Linnunrataa kiertävä Suuri Magellanin pilvi on epäsäännöllinen tai kääpiösauvaspiraaligalaksi. Kahdella kolmasosalla spiraaligalakseista on sauva. Sauva kiihdyttää tähtien syntyä ja kanavoi kaasua ytimeen ruokkien siellä olevaa mustaa aukkoa, jonka ympäriltä kaasu säteilee energiaa valtavasti. Siksi monet aktiiviset galaksit ovat sauvaspiraaligalakseja, esimerkiksi galaksissa M83.

Sauvan synnyn uskotaan liittyvän galaksin ytimeen tai lähigalaksien aiheuttamiin häiriöihin. Ytimestä lähtevä tiheysaalto synnyttää ehkä tähtien itseään ruokkivan syntyaallon. Sauvojen arvellaan heikkenevän ajan mukana ja sauvaspiraaligalaksien muuttuvan tavallisiksi spiraaligalakseiksi. Jos galaksin keskustan massa on suuri, syntyy lyhyitä ja lyhytikäisiä sauvoja.

Sauvaspiraaligalakseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]