Sauvaristihämähäkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sauvaristihämähäkit
Metellina segmentata
Metellina segmentata
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Osalahko: Araneomorphae
Yläheimo: Araneoidea
Heimo: Sauvaristihämähäkit Tetragnathidae
Menge, 1866[1]
Suomessa esiintyviä sukuja
Katso myös

  Sauvaristihämähäkit Wikispeciesissä
  Sauvaristihämähäkit Commonsissa

Sauvaristihämähäkit (Tetragnathidae) on reilun 900 lajin hämähäkkiheimo, jonka lajeja esiintyy lähes kaikkialla maapallolla.

Nimensä mukaisesti heimon lajit ovat pieniä, hoikkia ja yleensä huomattavan pitkänomaisia hämähäkkejä. Leukaraajat eli kelikerit, jotka on helppo nähdä etenkin hämähäkin alapuolelta, ovat pitkät ja juuri leukaraajojen pituus on antanut heimolle sen englanninkielisen nimen. Varsinaisista raajoista etenkin ensimmäinen raajapari on usein erityisen pitkä ja tyypillisessä istuma-asennossa kaksi etummaista raajaparia ovat suuntautuneet tiukasti eteenpäin. Takaruumis voi olla huomattavan pitkä, mutta myös pallomainen. Takaruumis on lähes aina kuvioitu ja värikäs. Silmiä on kahdeksan ja ne ovat asettuneet kahteen vaakasuuntaiseen riviin.[2][3]

Verkko on pieni, pyöreä ja muistuttaa varsinaisten ristihämähäkkien verkkoja. Verkon keskellä on kuitenkin aukko, eikä siinä ole erillistä signaalilankaa, jonka avulla hämähäkit tavallisesti havaitsevat saaliin. Verkko on kudottu yleensä vaakatasoon tai vinottain. Suvun Pachygnatha lajit eivät tee pyyntiverkkoa lainkaan[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]