Sauronin Suu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sauronin Suu (engl. the Mouth of Sauron) on kuvitteellinen hahmo J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta. Sauronin Suu esiintyy ainoastaan Kuninkaan paluun luvussa Musta portti aukeaa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sauronin Suu kirjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauronin Suu oli musta númenorilainen eli pimeyden voimien puolelle astunut Númenorin saaren asukas. Tosin ei tiedetä, oliko hän alkuperäinen númenorilainen vai heidän jälkeläisensä. Sauronin Suu oppi Sauronilta taikuutta ja kohosi lopulta hänen linnoituksensa Barad-dûrin komentajaksi ja Sauronin sanansaattajaksi. Hän oli palvellut Sauronia niin pitkään, ettei muistanut enää omaa nimeään. Hän oli viekas ja julma, eivätkä edes örkit olleet hänen vertaisiansa julmuudessa. Sauronin Suu pukeutui mustiin vaatteisiin ja hänellä oli korkea kypärä. Suu ratsasti mustalla suurella hevosella, jonka pää muistutti kalloa.

Kun Lännen Armeija saapui Mustalle Portille, Sauron lähetti Suun neuvottelemaan puolestaan. Sauronin Suu loukkasi Aragornia, mutta pelästyi Aragornin katsetta. Sauronin Suu puhui Gandalfille ja näytti kaikkien kauhuksi Frodolle kuuluneen mithril-paidan, haltiaviitan ja Samille kuuluneen miekan. Todellisuudessa he olivat ryöstäneet Frodolta nämä esineet, kun hän oli ollut Cirith Ungolin Tornissa vankina. Sauronin Suu valehteli ja väitti Frodon olevan Sauronin vankina Barad-dûrissa kidutettavana. Hän vaati, että Frodon vapauttamista vastaan Gondorin ja Rohanin olisi alistuttava Sauronin valtaan. Hänelle itse annettaisiin vastapalvelukseksi uskollisuudesta Rautapiha. Kun Gandalf pyysi nähdä Frodon, Sauronin Suu kieltäytyi. Gandalf otti Frodolle ja Samille kuuluneet esineet ja hylkäsi Sauronin vaatimukset. Raivostunut Sauronin Suu ratsasti takaisin Mustalle Portille ja lähetti Mordorin joukot Lännen Armeijan kimppuun.

Sauronin Suun kohtaloa ei ole kerrottu. Luultavasti hän epäselvästi kuoli Mustan portin taistelussa.

Sauronin Suu elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvissa Sauronin Suuta esittää Bruce Spence. Hän ei esiintynyt Kuninkaan paluun teatteriversiossa, mutta pidennetyn Special Extended Edition -version uudessa kohtauksessa.

Elokuvassa hänen kypärässä on tekstiä haltioiden Cirth-riimuilla. Teksissä lukee "Lammen Gorthaur", mikä merkitsee "Sauron Kammotun ääni". Gorthaur oli Silmarillionissa Sauronin saama nimitys haltioilta. Elokuvassa Aragorn tappaa Sauronin Suun katkaisemalla hänen päänsä irti Andurílillä. Sauronin Suun ruumis katoaa salaperäisesti seuraavassa kohtauksessa. Kyseessä on luultavasti elokuvantekijöiden tekemä virhe.

Sauronin Suu on esiintynyt myös aiemmassa Jules Bassin ja Arthur Rankinin vuoden 1980 piirroselokuvassa The Return of the King, jossa häntä ääninäytteli Don Messick.

Sauronin Suu roolipeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Maa-roolipelissä Sauronin Suun nimi on Urzahil, mutta nimi ei ole Tolkienin keksimä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]