Sattuma ja välttämättömyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sattuma ja välttämättömyys
Le hasard et la nécessité
Alkuperäisteos
Kirjailija Jacques Monod
Kieli ranska
Genre biologia
Kustantaja Éditions du Seuil
Julkaistu 1970
Suomennos
Suomentaja Anto Leikola
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1973
Ulkoasu sidottu & nidottu
Sivumäärä 204
ISBN 951-0-05640-5
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sattuma ja välttämättömyys (ransk. Le hasard et la nécessité) on ranskalaisen biokemistin Jacques Monod’n vuonna 1970 ilmestynyt kirja, jonka alaotsikko on ”tutkielma modernin biologian luonnonfilosofiasta”. Teoksen suomensi Anto Leikola vuonna 1973.

Monod omisti teoksensa loppujakson etiikalle. Monod ottaa etiikan lähtökohdaksi yksilöistä riippumattoman tiedon. Hän väitti, että ”tiedon etiikka” on ”eräässä mielessä tietoa etiikasta” koska se on tietoa ihmisestä. ”Se pystyy näkemään ihmisessä eläimen, joka ei ole mieletön, vaan outo ja kallisarvoinen juuri outouden tähden.”[1] Tiedon etiikka tunnustaa inhimillisten ominaisuuksien ”sosiobiologisen alkuperän” ja ”vahvistaa myös niiden transsendenttisen arvon”.[2]

Monod’n teos päättyy seuraavasti:

»Vanha liitto on murtunut; ihminen tietää vihdoin, että hän on yksin sen universumin piittaamattomassa valtavuudessa, josta hän on sattumalta noussut esiin. Niin kuin hänen kohtalonsa, hänen velvollisuutensa ei ole kirjoitettuina mihinkään. Hänen valinnassaan on valtakunta tai pimeys.»

  • Monod, Jacques: Sattuma ja välttämättömyys. Tutkielma modernin biologian luonnonfilosofiasta. (Le hasard et la nécessité, 1970.) Suomentanut Anto Leikola. Humanitas 27. Helsinki: WSOY, 1973. ISBN 951-0-05640-5.
  1. Monod 1973, s. 180.
  2. Monod 1973, s. 181.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.