Sarsat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarsat
Phallostethidae.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Hopeakylkikalat Atheriniformes
Heimo: Sarsat
Phallostethidae
Regan, 1913
Suvut
  • Gulaphallus
  • Neostethus
  • Phallostethus
  • Phenacostethus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sarsat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sarsat Commonsissa

Sarsat eli vanhemmalta nimeltään kurkkusiitinkalat (Phallostethidae) on hopeakylkikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Kaakkois-Aasiasta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarsojen heimoon kuuluu 4 sukua ja lähteestä riippuen 18–21 lajia. Lajeja ovat muun muassa sarsa (Gulaphallus eximius) ja lasisarsa (G. mirabilis). Sarsat ovat hyvin pienikokoisia kaloja ja suurimmat lajit saavuttavat vain noin 4 cm:n pituuden. Pienin laji Phenacostethus smithi jää noin 1,5 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan sarsat ovat pitkulaisia ja holakoita kaloja ja niiden ruumis on läpikuultava. Etumainen selkäevä koostuu muutamasta piikistä tai puuttuu kokonaan, pyrstöevä on haarautnut ja peräevä pitkä. Vtasaevät puuttuvat naarailta. Sarsalajien koirailla on kurkussaan lihaksikas tarttumaelin jolla se tarttuu naaraaseen parittelun aikana. Monista muista kaloista poiketen sarsoilla on sisäinen hedelmöitys.[1][2]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarsalajeja tavataan makeista ja murtovesistä Kaakkois-Aasiasta. Niiden levinneisyysalue ulottuu Malakan niemimaalta, Borneoon, Sumatralla, Sulawesille ja Filippiineille. Sarsat ovat parvikaloja, jotka etsivät ravintonsa pinnan tuntumasta. Naaras kutee munia, jotka tarttuvat kasvillisuuteen.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Phallostethidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 21.7.2012. (englanniksi)
  2. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 309. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.7.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.