Sarah Silverman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sarah Silverman
Sarah Silverman vuonna 2016.
Sarah Silverman vuonna 2016.
Syntymäaika 1. joulukuuta 1970 (ikä 47)
Syntymäpaikka Bedford, New Hampshire, Yhdysvallat
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit Sarah Silverman, The Sarah Silverman Programissa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sarah Kate Silverman (s. 1. joulukuuta 1970) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko.

Silverman syntyi neljästä sisaruksesta nuorimpana Bedfordissa, New Hampshiressa, ja kävi Derryfield Schoolia Manchesterissa. Hän on juutalainen. Silverman nousi maineeseen jo esiintymisellään Saturday Night Liven kaudella 1993–1994. Hänet nähtiin myös sketsishow’ssa Mr. Show with Bob and David. Hän tuli tunnetuksi paitsi televisiosta, myös elokuvista ja ääninäyttelijänä.

Tunnetuimpia elokuvia, joissa Sarah Silverman on esiintynyt, ovat Sekaisin Marista (1998) ja School of Rock (2003). Hän on sijoittunut Maxim-lehden "kuumimpien naisten" listalla sijalle 50 vuonna 2006 ja sijalle 29 vuonna 2007. Hän juonsi MTV Movie Awards -gaalan 2007.

Vuonna 2005 ilmestyi Silvermanin stand up -komediasta tehty elokuva Jesus Is Magic. Hänen oma show’nsa The Sarah Silverman Program nähtiin ensimmäistä kertaa 1. helmikuuta 2007.

Esityksissään Silverman pilkkaa usein kiihkoilua, etnisiin ryhmiin kohdistuvia stereotypioita ja uskontokuntia kannattamalla niitä ironisella tavalla.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarah Silverman on ajoittain herättänyt myös kielteistä huomiota joidenkin rasistisina pitämillä jutuillaan. Lyhyesti julkisuuteen nousi jo 11. heinäkuuta 2001 Late Night with Conan O’Brienissä sattunut tapaus, jossa Silverman viittasi kiinalaisiin halventavalla ilmauksella "chinks". NBC ja Conan O’Brien esittivät tapauksen johdosta anteeksipyyntönsä.lähde?

Silverman on monesti vitsaillut stand up -komiikassaan mustaihoisten henkilöiden kustannuksella. Hän on vitseissään satiirisesti kertonut mustien olevan vastuussa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja todennut, etteivät juutalaiset olisi koskaan joutuneet holokaustin uhreiksi, jos toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa olisi ollut mustia.lähde?

Silverman esitti Paul Provenzan Aristokraatit-dokumenttielokuvassa (2005) näennäisen vakavana väitteen, jonka mukaan Joe Franklin olisi raiskannut hänet. Elokuvan DVD-version yhteydessä Provenza lisäksi väitti Silvermanin suunnitelleen raiskaussyytteen nostamista Franklinia vastaan lisäjulkisuuden toivossa.lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silverman on seurustellut koomikkojen Jimmy Kimmelin ja Dave Attellin kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]