Sapeleafrikanmahonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sapeleafrikanmahonki
Sapeleafrikanmahonki Pokolassa, Kongossa
Sapeleafrikanmahonki Pokolassa, Kongossa
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Afrikanmahongit Entandrophragma
Laji: cylindricum
Kaksiosainen nimi

Entandrophragma cylindricum
(Sprague) Sprague

Katso myös

  Sapeleafrikanmahonki Wikispeciesissä
  Sapeleafrikanmahonki Commonsissa

Sapeleafrikanmahongin puuainesta

Sapeleafrikanmahonki eli sapelemahonki tai sapelimahonki (Entandrophragma cylindricum) on mahonkikasvien (Meliaceae) heimoon, afrikanmahonkien (Entandrophragma) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on hidaskasvuinen puu, joka voi kasvaa 40–60 metriä korkeaksi, joskus jopa 65 metriä korkeaksi. Sapeleafrikanmahonki on kausi- tai ainavihanta ja sillä on pyöreä latvus. Puun runko on jokseenkin lieriömäinen ja se voi olla oksaton noin 40 metrin korkeuteen asti. Rungon halkaisija on enintään kaksi metriä. Laji on kaksikotinen ja puut voivat elää yli 500 vuotta vanhoiksi. Puut alkavat tuottaa kukkia 35–45 vuoden ikäisinä. Hedelmien tuotanto alkaa vasta, kun puun runko on noin puoli metriä paksu. Näin ollen rungon paksuudeltaan alle puoli metriä olevien puiden kaataminen on merkittävää puuston uudistumisen kannalta.

Sapeleafrikanmahonki kasvaa tavallisimmin osittain kausivihannissa metsissä, mutta sitä voi löytää myös ainavihannista metsistä. Laji kasvaa luonnossa trooppisessa Afrikassa Sierra Leonesta itään Ugandaan ja etelään Angolaan ulottuvan alueen kosteammilla alueilla.

Sapeleafrikanmahongin kuorta on käytetty perinteisessä lääkinnässä. Kuoresta sekä sydänpuusta voi eristää laktoneihin kuuluvaa entandropragmiinia, jonka on osoitettu olevan hyvin myrkyllistä sammakonpoikasille. Kuori sisältää myös tanniineja sekä useita erilaisia triterpenoideja, joita kutsutaan sapeleniineiksi.

Sapeleafrikanmahonki on yksi trooppisen Afrikan merkittävimmistä puulajeista kaupallisessa puutavaran tuotannossa ja puutavaraa tuotetaan joka vuosi suuria määriä. Runsaat hakkuut ovat herättäneet huolta lajin geneettisen monimuotoisuuden säilymisestä, ja laji onkin luokiteltu vaarantuneeksi (VU) lajiksi. Luontaisissa olosuhteissa sapeleafrikanmahongin siemenet itävät melko hyvin, mutta taimien kuolleisuus on suurta; vain alle 1% taimista saavuttaa 10 cm rungon paksuuden.

Sapeleafrikanmahongin sydänpuu on juuri sahattuna vaaleanpunertavanruskeaa, mutta tummuu valossa punertavan- tai purppuranruskeaksi. Sydänpuun ympärillä on selvästi erottuva 4–8 cm paksu kerros pintapuuta, jonka väri vaihtelee kermanvalkoisesta vaaleanpunertavanharmaaseen. Sapeleafrikanmahongin puuaines on arvostettua materiaalia sisärakentamisessa, kuten parketeissa ja paneloinneissa, ylellisissä huonekaluissa ja soittimissa. Puutavaraa voidaan käyttää myös varsinaiseen rakentamiseen, kuten talojen, laivojen ja kanoottien rakentamiseen sekä useisiin muihin tarkoituksiin. Sahatuksi puutavaraksi kelpaamattomia puita käytetään polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen.

Sapeleafrikanmahonkia voidaan kasvattaa tropiikin kosteilla alueilla alavilla tai melko alavilla mailla. Laji suosii alueita, joiden vuoden keskilämpötila on +24°C – +26°C, vuotuinen sadanta noin 1750 mm ja kuivan kauden pituus on kahdesta neljään kuukautta. Laji kasvaa parhaiten hyvin vettä läpäisevässä maaperässä ja kestää paremmin kuivuutta kuin sukunsa muut lajit. Lajia kasvatetaan myös varjoa tuovana koristepuuna sekä teiden varsilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Entandrophragma cylindricum IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]