Santapankki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Santapankki
Sijainti
Saariryhmä
Pallonen [1]
Merialue
Pinta-ala
noin 0,3 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Santapankki on asumaton, noin 1,5 kilometrin pituinen ja noin sadan metrin levyinen, kaakko–luode-suuntainen matala hiekkasärkkäsaari Perämerellä Haukiputaan ja Iin edustalla Pohjanlahdella, noin 10 meripeninkulman (18 kilometrin) päässä mantereelta laajan Nimettömänmatala-nimisen matalikon koillisreunassa, Oulun ja Iin kunnanrajan läheisyydessä. Saari kuuluu Pallosen saariryhmään[1] ja se sijaitsee Iin kunnassa ja kuuluu Perämeren saaret -Natura-alueeseen.

Saaren korkein kohta on vain muutamia metrejä merenpinnan yläpuolella. Kasvillisuutta on vain vähän, ja lajit rajoittuvat pääasiassa ruohokasveihin. Puita tai pensaita ei ole ollenkaan tai erittäin vähän. Saarella on vanhan merimerkin kiviset rauniot.

Saaren lounaispuolella sijaitsee laaja Nimettömänmatala-niminen matalikko, jolla vedensyvyys on keskimäärin 1,5–1,8 metriä. Toisella puolella saarta merenpohja putoaa muutaman sadan metrin matkalla aina 30 metriin saakka. Matalikon muut saaret ovat Astekari, Pallonen ja Nimetön.

Santapankki on lintujen levähdysalue. Kevät- ja syysmuuttojen aikana Haukiputaan lettojen ja Santapankin alueella levähtää useita kymmeniä lintulajeja. Saari on myös veneilijöiden suosima retkikohde.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suurhiekan linnusto..., s. 16, 24 (Pallosen saariryhmä, Lönkytin ja Selkäleton alue)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.